Breaking news

Ouăle de pe piaţa românească au probleme de etichetare

loading...

gainiAcesta este rezultatul la care a ajuns organizaţia pentru protecţia animalelor, VIER PFOTEN, în urma unor investigaţii desfăşurate în supermarketurile din România.

Rezultatele studiului arată că 17 dintre cele 20 de lanţuri de magazine comercializează ouă de la găini chinuite în baterii, iar 13 comercializează şi ouă cu probleme de etichetare.

Vier Photen menţionează că există 8 magazine alimentare care comercializează şi ouă ecologice, iar 5 dintre acestea vând ouă de la găini crescute în hale la sol.

Ouă provenite de la găini crescute în aer liber, nu pot fi găsite decât în pieţele agro-alimentare, însă fără a fi ştampilate.

Ştampila de pe ou a devenit obligatorie şi în România prin Ordinul nr. 73/2005 al ANSVSA (Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor).

Prin Ordinul 136/2006 al ANSVSA se stabileşte că găinile crescute în baterii vor fi interzise începând cu 1 ianuarie 2012. Asta pentru că păsările sunt hrănite cu vitamine sintetice şi medicamente, iar hrana lor conţine adesea coloranţi şi furaje modificate genetic. Astfel, calitatea găinilor la sacrificare după terminarea ciclului de producţie nu este bună.

Organizaţia pentru protecţia animalelor cere supermarketurilor din România să stopeze vânzarea de ouă de la găini chinuite în baterii şi să îşi rezolve problemele de etichetare.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata