Breaking news

Nodul hidrotehnic de la Tânganu, pus în funcțiune. Lucrarea a costat 8,8 milioane euro

loading...

După cinci ani de lucrări, Administrația Națională ”Apele Române” a recepționat lucrarea de amenajare complexă a albiei râului Dâmbovița, în aval de podul Vitan, astăzi, fiind pus în funcțiune și nodul hidrotehnic de la Tânganu.

Nod hidrotehnicNodul hidrotehnic de la Tânganu reprezintă punctul terminus al amenajării complexe a râului Dâmbovița, de la intrarea în București până la Glina.

La  această lucrare, pe lângă tehnologia tradițională, se folosește și mecanismul de acționare electrică a stavilelor, iar manevrele care se efectuează la baraj sunt realizate computerizat. Avantajele folosirii acestui mecanism rezidă din costurile de execuție și funcționare reduse, fiabilitate și precizie mărită, precum și o protecția a mediului îmbunătățită.

Conform metodologiei privind stabilirea categoriilor de importanță a barajelor, lucrările privind nodul hidrotehnic de la Tânganu fac parte din categoria de importanță C (normală).

Rolul primordial al lucrării este acela de apărare împotriva inundațiilor, lucrarea fiind pregătită să apere localitățile de debite care se petrec odată la 50 de ani.

Astfel, sunt apărate trei localități din aval: Tânganu, Budești și Fundeni, 100 de gospodării, 3000 de locuitori, 100 de ha de teren agricol, 1km de drumuri, două primării și două școli.

Lucrarea a fost începută în anul 1987, iar în 1990, Guvernul de atunci a aprobat închiderea lucrărilor cu finalizarea și conservarea obiectivului, fiind executate lucrări până la cotele de sistare- conservare.

Odată cu deschiderea liniei de finanțare prin programul BDCE, din anul 2007, ANAR include lucrarea pe lista obiectivelor ce vor fi finanțate. Lucrarea ”Amenajarea râului Dâmbovița aval pod Vitan, municipiul București, SAI și județul Călărași”, din care face parte și construcția nodului hidrotehnic de la Tânganu, a beneficiat, prin programul BDCE, de o finanțare în valoare de 8,8 mil. euro, iar lucrările efective au durat 5 ani (2007-2012).

Pe lângă lucrările de amenajare și reabilitare a albiei râului Dâmbovița, s-au realizat lucrări pentru punerea în funcțiune a nodului hidrotehnic de la Tânganu, lucrări care au constat în: reabilitarea betoanelor barajului deversor şi betonarea suprastructurii podului peste evacuator; procurarea şi montarea echipamentului hidromecanic şi a instalaţiilor electrice; completări cu betoane la barajul deversor; amenajarea albiei în amonte și aval de barajul deversor si avantradier  amonte de deversor  și  ecluză; refacerea cadrului natural pe albia deviată etc.

Lucrarea a fost concepută ca, pe viitor, să poată deveni un important nod hidrotehnic, în situația în care râul Dâmbovița va fi amenajat pentru navigație, fiind prevăzută cu o ecluză pentru tranzitarea navelor. De asemenea, tot pe viitor, nodul hidrotehnic poate fi folosit și pentru producerea de energie electrică.

loading...
1 Comentariu
  1. George Nenciu spune

    De la inceperea lucrarilor si pana in anul 1991,am fost diriginte de santier pt. 8 Noduri Hidrotehnice si Ecluza Tanganu.Sunt convins ca o gandire de 100 ani va da roade si poate va inflori platforma-port Glina.Felicitari Constructolui care a conservat si a finalizat lucrarea in 11 ani. George Nenciu

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata