Nicușor Constantinescu, atac dur la Raed Arafat după prăbușirea elicopterului SMURD

loading...

Nicușor Constantinescu, Președintele Consiliului Județean Constanța îl atacă dur pe medicul Raed Arafat și îl face vinovat de tragedia aviatică de luni de pe lacul Siutghiol când un elicopter SMURD s-a prăbușit și toate cele patru persoane aflate la bord au decedat.

nicusor constantinescu - raed arafatNicușor Constantinescu spune că medicul Raed Arafat, secretar de stat în MAI, responsabil cu situațiile de urgență, a schimbat destinația elicopterului prăbușit luni în lacul Siutghiol și că acesta nu mai avea flotoarele care-l făceau să plutească la impactul cu apa.

”Acest elicopter SMURD  a fost achiziționat la propunerea mea de către Consiliul Județean pe programul Transfrontalier România-Bulgaria. Face parte dintre-un program pentru salvarea vieților românești din județul Constanța și Dobrici, din Bulgaria. Anul trecut v-am invitat la aeroportul de la Tuzla, unde am făcut zboruri demonstrative eu și guvernatorul zonei Dobrici. Acest elicopter are ca destinație conform contractului de finanțare ce nu poate fi schimbat de capul fiecăruia, de a salva viețile omenești de pe teritoriul României și Bulgariei. Contractul se schimbă doar cu aprobarea Guvernului României și a UE, altfel se numește deturnare de fonduri. Acest elicopter și alte utilaje, instalații de salvare pe mare, incendiu, șenilate, care au acționat în iarnă pe viscol și au salvat 164 de cetățeni. E vorba de viața unor oameni, care au murit ieri! Șenilatele fac parte din programul România-Bulgaria. Șenilatele astrea, pe care tot eu le-am cumpărat, au salvat vieți! Elicopterul ăsta a salvat vieți! A survolat teritoriul Constanța, mării, lacului, Bulgaria! Destinația sa a fost schimbată anul acesta, din păcate, cât eram în SUA! Domnul Arafat i-a schimbat destinația! A făcut deturnare! Avea flotoare, eu i le-am făcut! Acest elicopter are două motoare: dacă se oprește unu, să funcționeze celelălalt! Are dotări de funcționare de zi și de noapte, pe orce vreme! Ieri era vânt zero, apa avea opt grade, nu era nici ceață, nici vânt! Nu știu, pentru că nu vreau să acuz, pun niște întrebări publice! Conform caietului de sarcini, anul trecut, când s-a dat în folosință s-a făcut licitație publică pentru operare, aprobat de toate autoritățile, inclusiv cele civile române, în conformitate cu normele și standardele UE”, a declarat Nicu;or Constantinescu.

Președintele CJ Constanța a mai spus că: din păcate, Căpitănia Portului Constanța nu a fost activată pentru a interveni cu bărci de mare viteză. Știți că exista o barcă Jupiter pe lac, la 500 de metri? Eu nu am voie să comunic cu membrii Consiliului Județean, chiar dacă sunt vicepreședintele comitetutului pentru situații de urgență! Am interdicție de la instanță! Am refuzat să predau acest elicopter domnului Arafat fără să își asume cineva responsabilitatea schimbării destinației! Eu nu pot, că s-a trezit domnul Arafat, să schimb destinația elicopterului! I-am spus, domnule secretar de stat, dacă vrei, semnează dumneata! Și ți-l dau! Că n-o să plătesc eu mentenanță din puținii bani ai Consiliului Județean! Flotoarele existau! Unde sunt acum? Le găsim în lac? Vă dați seama că dacă avea flotoarele, elicopterul plutea? Veneau la cafenea și beam cafea cu membri echipajelor, azi! Cine a tăiat flotoarele, să plătească! Tocmai pentru că destinația acestui elicopter era supraveghere, intervenție, aterizare pe apă, destinația a fost pentru un lucru și destinația SMURD-ului e alta, să ducă răniți! Ăsta e și să ducă bolnavi, gravide! 180 de ore a zburat, a făcut! De exemplu, Tuzla, evacuare pe București! Altele nu mai știu, că acum șase luni am plecat din România.

Nicușor Constantinescu recunoaște că a refuzat să-i dea elicopterul lui Arafat, și că acesta a fost mutat de la CJ la SMURD, în perioada cât el era suspendat din funcție: E absurd să folosești barcă pneumatică, atunci când ai barcă Jupiter! Mi s-a cerut personal de dl Arafat să schimb destinația elicopterului și nu am fost de acord! I-am spus să își asume destinația în scris! Ceea ce nu a făcut când am fost eu în funcție. A schimbat-o în noiembrie, când eu nu eram! De ce am stat 15 minute să auzim un bărbat că strigă 15 minute Salvați-ne!

533 0
loading...
No Comment

Lasă un comentariu

*

*