Breaking news

NESIMȚIRE | Băsescu nu s-a abținut nici de Ziua Națională a României. A atacat din nou treleviziunile

loading...

Preşedintele României, Traian Băsescu, care mai are de stat în funcție doar 20 de zile, nu s-a putut abține nici de Ziua Națională, să nu atace televiziunile.

traian basescuLuni seară, Băsescu a susținut a un discurs la recepţia oferită cu prilejul Zilei Naţionale a României la Palatul Cotroceni. În loc să fie conciliant și cu bun simț pe ultima sută de mandat de președinte, Băsescu a făcut la fel ca și până acum: a jignit și atacat televiziunile.

Ziua Naţională a României, este o sărbătoare cu numeroase momente simbolice. Cu atât mai mult în acest an când ziua naţională are loc în ajunul sărbătoririi a 25 de ani de la prăbuşirea comunismului şi a reluării modernizării ţării prin integrarea sa în spaţiul firesc de dezvoltare, în spaţiu de valori al democraţiilor occidentale. La 1 decembrie 1918, se înfăptuia România Mare prin revenirea Transilvaniei, Basarabiei şi a Bucovinei la România. Nu am fi trăit probabil niciodată acest moment fără existenţa unor bărbaţi de stat vizionari precum premierul Ion I.C.Brătianu, Regele Ferdinand Întregitorul sau generalii români care au condus marile bătălii ale unirii din Primul Război Mondial la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz. 1 Decembrie 1918 este punctul de referinţă în veacuri al reunirii tuturor românilor în acelaşi stat. Istoria din acel moment ne învaţă că putem să răzbim în momente grele numai cu solidaritate şi coeziune, prin definirea coerentă a interesului naţional.  România și poporul său au darul de a renaşte, în momentele cheie, şi de a reuși să îşi adune toate resursele, toate energiile pentru a răsturna perspectivele cele mai întunecate. E o forţă de coeziune şi de echilibrare a alunecărilor istorice care a făcut ca, de exemplu, de la România din 1916-1917 rămasă la dimensiunea provinciei istorice Moldova, cu capitala şi guvernul mutate la Iaşi, în pragul unei capitulări şi a unui dezastru naţional, ţara să renască prin forţa şi voinţa naţiunii, şi să ajungem la 1 decembrie 1918, să consemnăm unirea Bucovinei şi Basarabiei la patria mamă prin voinţa locuitorilor acelor regiuni istorice vechi, româneşti, dar şi revenirea Transilvaniei la România tot printr-o mare Adunare Populară şi voinţa manifestă a 100.000 de oameni adunați la Alba Iulia. Ce probă mai importantă a forţei şi vitalităţii poporului român putem avea, decât acel 1 decembrie care ne vorbeşte despre unirea de neam, ca voinţă, ca fundament al spiritualității românești. Generaţia actuală şi generaţiile viitoare nu au decât de învăţat de la aceste momente istorice, cu atât mai mult cu cât de atunci au traversat alt eveniment crucial pentru naţia română: 22 decembrie 1989, acum un sfert de veac, un regim comunist care părea etern, la fel ca şi conducătorul său de atunci, s-a prăbuşit în faţa dorinței de libertate a poporului român. Și aș face o paranteză. Și pe 16 noiembrie românii au avut voința mai puternică decât politicienii și televiziunile, a spus Băsescu pe 1 decembrie la Cotroceni.

O astfel de afirmație nu se cădea într-un discurs solemn de Ziua Națională a României, însă Băsescu demonstrează încă odată cât de mult ”respect” are față de țară, tradiții și popor.

Nu este pentru prima dată când Băsescu atacă direct și în mod nedemocratic televiziunile și presa care i-a fost potrivnică. Timp de zece ani de zile, Băsescu a pus tunurile pe Trustul Intact, și în ultimii ani de zile, în colimatorul său s-a aflat Antena 3, urmare a dezvăluirilor făcute de televiziunea de știri, despre afacerile penale ale familiei Băsescu.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata