Breaking news

Negocierea Ponta-Băsescu a eșuat

loading...

Primii doi oameni în stat nu se înțeleg pe marginea bugetului de stat pe 2014 și a memorandumului cu FMI. Întrevederea de marți seară de la Cotroceni dintre Ponta și Băsescu s-a finalizat cu un eșec.

ponta - basescu - bugetLa solicitarea Premierului Victor Ponta, marți seară, la Palatul Cotroceni a avut loc o întrevedere între premier, președinte și Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Ponta a solicitat întrevederea în speranța că îl va face pe Băsescu să se răzgândească în privința memorandumului cu FMI. Din păcate, negocierile au eșuat.

Deci, sigur, președintele va retrimite legea, va contesta la Curtea Constituțională.  Speranța și rugămintea mea a fost ca aceste proceduri, pe care, de altfel, domnia sa a recunoscut că niciun președinte nu le-a folosit în 23 de ani, dar, mă rog, asta e, trăim și această premieră, rugămintea mea este să le facă într-un termen rezonabil în așa fel încât să putem, până la 1 ianuarie, să avem buget. Nu mi-a garantat nici că da, nici că nu. Oricum, poziția președintelui a fost extrem de inflexibilă și acum urmează ca, după ce Parlamentul votează bugetul, să-l trimitem, să ni-l retrimită încă o dată, să-l conteste la Curte și după aceea evident că va trebui să-l promulge. Memorandumul nu îl semnează. Vestea bună pe care mi-a dat-o domnul ministru Voinea este că a discutat la Comisia Europeană și dacă avem bugetul votat în condițiile în care l-am discutat cu Comisia Europeană, atunci vom primi în continuare acel top up de 10 %, nu vom pierde 30 de milioane pe lună. Dar trebuie să votăm cât mai repede bugetul ca să nu existe un pericol nici măcar pentru luna ianuarie”, a spus Victor Ponta la Palatul Parlamentului.

Premierul a adăugat că din discuțiile purtate la Cotroceni a rezultat faptul că președintele intenționează: să ne șicaneze cât poate de mult. Dacă vreți, pe înțelesul tuturor, a zis: ei, acum nu aveți ce face, trebuie să suportați aceste proceduri pe care am dreptul să le folosesc. 

După întrevedere, Băsescu a susținut o conferință de presă în care a declarat că: Părerea mea este — urmărind declarația premierului, pentru că am fost foarte interesat să văd ce declară după încheierea discuției — premierul n-a înțeles ce am discutat: dânsul a crezut că am discutat despre buget, iar eu am discutat despre acciză și efectele accizei. Vreau să se înțeleagă foarte bine că eu nu pun sub semnul întrebării dreptul Guvernului de a promova un buget, al Parlamentului de a-l aproba și nici ei nu trebuie să pună sub semnul întrebării dreptul meu constituțional de a spune că nu sunt de acord. Ei vor proceda în consecință, eu voi utiliza instrumentele pe care le am pentru a atrage atenția că această creștere de preț la combustibil va afecta puternic și populația, va afecta puternic și companiile și, în mod deosebit, societățile mici. 

loading...
1 Comentariu
  1. Liviu spune

    Foarte bineeee !!! Pentru prima data BRAVO BASESCU !!! Tine-te tare, distruge-l pe ponta, nu-l lasa sa ne distruga pe noi !!! JOS USL,JOS PONTA !!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata