Breaking news

Ne hrănim cu alimentele făcute de străini. Nu mai suntem în stare să producem nimic

loading...

În 2016, România a stabilit un record istoric la importurile de alimente. Am importat alimente în valoare de 6 miliarde de euro, în condiţiile în care 2016 a fost unul dintre cei mai buni ani agricoli la noi. În topul alimentelor importate se află carnea de porc, ciocolata şi brânzeturile.

alimentePotrivit Institutului Naţional de Statistică, inclusiv necesarul de consum al familiilor din mediul rural a depăşit producţia din propria grădină.

În timp ce importurile au fost de 5,8 miliarde de euro, exporturile au atins o valoare de doar 4,8 miliarde de euro.

Deficitul comercial, de un miliard de euro, este şi el un record pentru perioada post-decembristă.

Mâncarea înghite cea mai mare parte din banii românilor. O arată clar şi datele Eurostat, care plaseaza România pe primul loc în Uniunea Europeană la acest capitol.

Grâul, produsele de panificaţie, ciocolata, brânzeturile sau preparatele alimentare sunt în topul importurilor. Tot din străinătate a fost nevoie să aducem carne de pasăre, lapte, smântână, fructe ori legume.

Au trecut deja şase luni de la publicarea în Monitorul Oficial a legii care introduce obligaţia pentru hipermarketuri de a comercializa 51% produse autohtone. Însă în continuare lipsesc normele de aplicare, ceea ce face imposibilă intrarea în vigoare a legii.

Ca să poată fi aplicată, legea care obligă hipermarketurile să vândă 51% produse româneşti are nevoie de clarificări. Esenţială este definirea lanţului scurt de aprovizionare. Ar trebui precizate distanţele de la care să provină produsele în stare proaspată şi intervalul maxim în care să ajungă la magazine.

Sunt vizate anumite categorii de produse alimentare: carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate şi de panificaţie. Iar obligaţia de a respecta procentul de 51% alimente provenite pe lanţul scurt revine comercianţilor cu o cifră de afaceri de peste 2 milioane de euro.

Comisia Europeană a avertizat anul trecut că România riscă sancţiuni dacă nu renunţă la procentul de 51%.

loading...
1 Comentariu
  1. Liviu spune

    colonie … ce pretentii mai ai ???

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata