Breaking news

Muzeul de Istorie din Cluj găzduiește expoziția ”Elev în epoca de aur”

loading...

Timp de trei luni, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca va găzdui expoziţia temporară ELEV ÎN EPOCA DE AUR, organizată la sediul Bibliotecii Judeţene Octavian Goga.

elev in epoca de aurSintagma „Epoca de aur” a fost folosită de culturnicii dictaturii ceauşiste pentru a-l flata pe un lider megaloman, care se credea mai presus de orice comparaţie.

A fost o dureroasă ironie pentru o lungă perioadă de timp, plină de privaţiuni şi de îndoctrinare sistematică pe coordonatele unei gândiri reducţioniste de sorginte nord-coreeană.

Naţional-comunismul din ultima perioadă a lui Nicolae Ceauşescu a încercat să concilieze ambiţiile de „patriot” ale dictatorului cu veleităţile sale de doctrinar marxist şi de conducător cu vizibilitate planetară.

În acest eşafodaj menit să edifice „omul nou”, himeră a tuturor regimurilor totalitare, şcolii i-a revenit un rol fundamental în implementarea „educaţiei comuniste” şi în promovarea „societăţii socialiste multilateral dezvoltate”.

Expoziţia încearcă să recreeze atmosfera unei instituţii greu încercată în anii dictaturii ceauşiste, dar şi să sugereze o atmosferă de îndoctrinare cotidiană a tânărului aflat pe băncile şcolii şi care a reuşit să devină intelectualul de astăzi fără a fi suferit, aparent, mari traume sau fără a-şi fi pierdut umanitatea şi bucuria de a învăţa şi iubi cartea.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata