Breaking news

Monica Iacob Ridzi cere regim semideschis la închisoare pentru că suferă de leucemie

loading...

Monica Iacob Ridzi a cerut Penitenciarului Gherla stabilirea unui regim semideschis de executare a pedepsei, invocând faptul că suferă de trombofilie şi leucemie și că nu poate suporta actualul regim de detenție.

ridziMonica Iacob Ridzi, fost Ministru al Tineretului și Sportului în Guvernul Boc, condamnată pe 16 februarie 2015 la 5 ani de închisoare cu executare pentru că a furat bani de la minister pentru a-i face campanie electorală Elenei Băsescu, se plânge acum că este grav bolnavă și că nu suportă condițiile din pușcărie.

Drept urmare, Ridzi a făcut o solicitare către Comisia de stabilire a regimului de executare a pedepselor privative de libertate a Penintenciarului Gherla că trombofilia de care suferă “poate provoca coagularea sângelui mai ales în venele profunde ale membrelor inferioare”.

”Solicit stabilirea regimului semideschis pentru executarea pedepsei privative de libertate având în vedere faptul că situaţia mea medicală este foarte gravă, fiind diagnosticată de către medicii specialişti din ţară şi străinătate cu 13 afecţiuni, precum leuconeutropenie severă idiopatică, trombofilie prin mutaţie homozigotă şi heterozigotă, boala von Willebrand, tiroidită cronică, sindrom poliuropolidipsie, osteoporoză, gastrită, anemie feriptivă. Trombofilia de care sufăr poate provoca coagularea sângelui mai ales în venele profunde ale membrelor inferioare, cu formare de cheaguri, care pot migra în artera pulmonară ducând la deces prin trombembolie pulmonară. Singura modalitate prin care pot evita formarea de cheaguri în venele profunde ale membrelor inferioare este să mă plimb cel mult la două ore, aspect imposibil într-un regim închis de executare a pedepsei”, scrie Ridzi în scrisoarea către penitenciar.

Monica Iacob Ridzi a mai cerut reprezentanţilor Penitenciarului Gherla să ţină cont şi de situaţia sa familială, în condiţiile în care are doi copii minori, de un an şi cinci luni, respectiv patru ani şi nouă luni: Vă rog să ţineţi cont de faptul că includerea mea în regimul închis îmi pune viaţa în pericol datorită problemelor grave de sănătate menţionate.

Comisia de stabilire a regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penintenciarului Gherla ar trebui să stabilească regimul de executare a pedepsei Monicăi Iacob Ridzi până în 16 martie.

Însă totul va depinde, însă, de decizia medicilor de la Penitenciarul Jilava, care vor analiza starea sa de sănătate. Ei vor decide dacă Monica Iacob Ridzi se va întoarce la secţia exterioară Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla sau va fi mutată într-un alt penitenciar.

Monica Iacob Ridzi, condamnată la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu, a fost transferată, luni după-amiază, de la secţia exterioară din Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla la Spitalul Penitenciar Jilava, în baza unei solicitări de internare, potrivit unor surse din cadrul penitenciarului clujean. Ridzi a ajuns la Jilava după 27 de ore de mers cu duba penitenciarului.

ANP precizează că, în timpul transferului de la Penitenciarul Gherla la Jilava, Monica Iacob Ridzi a fost cazată la un penitenciar, unde a fost consultată de un medic, iar pe traseu s-au făcut cinci opriri, pentru a se asigura accesul la un grup sanitar, apă potabilă şi mişcare în aer liber.

”Nu ne batem joc de persoanele privative de libertate, sunt transportate cu o autoutilitară specială, care are un anumit grad de confort şi siguranţă. Transferul nu se face într-o zi, pe traseu ajunge la un penitenciar de tranzit, unde primeşte masă, îşi poate face igiena, şi apoi pleacă mai departe. Depinde de cât de departe e destinaţia”, au precizat reprezentanții ANP.

Monica Ridzi a scris, marţi, pe blogul său, un mesaj intitulat “Apel la reflecţie”, în care vorbeşte despre condiţiile inumane din închisori și face apel la Ministrul Justiției să vină să vadă în cum stau deținuții.

Monica Iacob Ridzi a fost condamnată definitiv, în 16 februarie, de către instanţa supremă, la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Tineretului.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata