Breaking news

Mircea Diaconu a câștigat o bătălie cu ANI. Liberalul a fost achitat de Curtea de Apel București

loading...

Mircea Diaconu, fost Ministru al Culturii, a fost achitat, joi, de Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul în care este acuzat de conflict de interese. Liberalul are de plătit însă o amendă administrativă de 1000 de lei.

mircea diaconu - parlamentul europeanMircea Diaconu a câștigat o bătălie în instanță cu ANI, dar degeaba, nu poate candida pentru europarlamentare. În 27 ianuarie 2011, ANI a informat că Mircea Diaconu este în incompatilbilitate din decembrie 2008, în condiţiile în care, pe lângă calitatea de parlamentar, acesta ocupa şi funcţia de director-manager al Teatrului “C.I. Nottara” din Capitală, funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale.

Ulterior, Diaconu şi-a dat demisia din funcţia de director de teatru, iar Parchetul a declanşat o anchetă privind conflictul de interese în care s-a aflat parlamentarul. Azi, Curtea de Apel București a decis să-l achite pe Mircea Diaconu.

Agenția Națională de Integritate a constatat în cazul lui Mircea DIACONU atât starea de incompatibilitate (ianuarie 2011), cât și conflictul de interese penal şi abuz în serviciu contra intereselor publice (octombrie 2011). În ceea ce privește starea de incompatibilitate, Înalta Curte de Casație și Justiție a emis, la data de 19 iunie 2012, decizia definitivă și irevocabilă în sensul menținerii ca legal și temeinic a raportului de evaluare al A.N.I. cu privire la fostul senator Mircea DIACONU. Referitor la posibila săvârșire de către Mircea DIACONU a faptelor de natură penală – conflict de interese și abuz în serviciu contra intereselor publice, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a trimis dosarul în instanță în luna noiembrie 2012, ca urmare a sesizării Agenției Naționale de Integritate.

ANI spune că decizia de azi nu este definitivă și că poate ataca hotărârea la Înalta Curte.

Decizia emisă astăzi, 13 martie 2014, de Curtea de Apel București nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casație și Justiție, în cauză fiind aplicată o sancțiune cu caracter administrativ, în cuantum de 1.000 Lei, maximul prevăzut de art. 91, lit. c) din Codul Penal din 1969. Menționăm faptul că procesul penal aflat pe rolul instanțelor de judecată nu influențează în niciun fel interdicția prevăzută de dispozițiile art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010, de a ocupa o funcţie sau o demnitate publică, respectiv cea de membru al Parlamentului European. Interdicția se aplică pe o perioadă de trei ani, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, ca urmare a deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție, emisă la data de 19 iunie 2012”, se arată în comunicatul de presă al ANI, remis exclusivNEWS.ro.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata