Breaking news

Radu Stroe s-a săturat de protestatarii care blochează circulația în București și cere jandarmilor să ia măsuri

loading...

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe a declarat că trebuie diminuată imaginea negativă în legătură cu faptul că legea nu a fost “aplicată până la capăt” în cazul mintingurilor din ultima perioadă.

proteste rosia montanaSătul de manifestanți care în ultimele două luni au tot blocat circulația rutieră în zona Universității, Radu Stroe, cere Jandarmeriei să aplice legea până la capăt.

”Mă refer la cele autorizate şi traseele parcurse în astfel de situaţii, astfel încât să diminuăm imaginea, pe bună dreptate negativă, în legătură cu faptul că nu am aplicat legea până capăt. Rămân totuşi ferm pe ideea pe care şi primul ministru a expimat-o, şi anume aceea că vom încerca să nu se ajungă la conflicte între cetăţeni şi reprezentanţii instituţiilor statului”, a spus Radu Stroe, la videoconferinţa cu prefecţii.

Ministrul Afacerilor Interne a subliniat însă că şi organizatorii mitingurilor ar trebui să respecte legea.

“Organizatorii mitingurilor vor trebui să înţeleagă faptul că trebuie să respecte legea. De voie şi, dacă va fi cazul, de nevoie”, a spus Radu Stroe.

Aproximativ 5.000 de persoane care se opun proiectului minier de la Roşia Montană, dar şi explorării şi exploatării gazelor de şist au participat duminică la un marş pe traseul Piaţa Universităţii, Piaţa Unirii, Piaţa Constituţiei, Calea 13 Septembrie, Izvor, de unde au revenit la Universitate.

Jandarmeria a reacționat în scurt timp la declarațiile ministrului, făcând urătoarele precizări:

– Jandarmeria, prin structurile de ordine publică, a asigurat condiţiile de exercitare a dreptului la liberă exprimare şi siguranţa cetăţenilor care au luat parte la aceste manifestări neautorizate.

– pentru respectarea prevederilor legale în vigoare, manifestările organizate în spaţiul public trebuie declarate în prealabil. De asemenea, acestea trebuie să se desfăşoare în mod paşnic şi civilizat, fără a afecta folosirea normală a drumurilor publice şi fără a pune în pericol siguranţa persoanelor sau a reprezentanţilor forţelor de ordine, precum şi bunurile aparţinând cetăţenilor sau domeniului public.

– până în prezent, pe timpul manifestărilor neautorizate care s-au desfăşurat la nivelul Capitalei, s-au aplicat 23 de  sancţiuni contravenţionale pentru fapte prevăzute de art. 26, lit. a, d, e, din Legea 60/2001, privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice (organizarea şi participarea la adunări publice neautorizate, precum şi pentru tulburarea ordinii publice) şi 3 sancţiuni contravenţionale pentru fapte prevăzute de art. 3, pct. 15 şi 31, din Legea 61/1991, privind sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială a ordinii şi liniştii publice (consum de băuturi alcoolice pe timpul manifestărilor publice şi refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale).

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata