Breaking news

Ministrul Justiţiei a sesizat CCR şi ANI cu privire la situaţia judecătoarei Iulia Motoc

loading...

Iulia Motoc, jduecător la Curtea Constituțională urmează să fie verificată de ANI, după ce Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a depus o sesizare cu privire la starea de incompatibilitate în care se află.

Ministrul Justiției spune că Motoc este în stare de incompatibilitate întrucât este şi expert în cadrul Comitetului ONU pentru Drepturile Omului, membru al Consiliului de Administraţie al Agenţiei pentru Drepturile Fundamentale a Uniunii Europene şi membru al Comitetului Consultativ al Convenţiei-cadru privind protecţia minorităţilor naţionale.

Observăm că doamna judecător deţine o astfel de funcţie publică, respectiv membru în Consiliul de Administraţie al unei instituţii europene. Practic, membrii board-ului (printre care se afla şi doamna judecător) realizează activităţi cu un evident caracter executiv, într-o instituţie europeană înfiinţată prin regulament al Consiliului Uniunii Europene, împrejurare care le poate conferi o asimilare a calităţii de funcţionari europeni, ceea ce în mod evident ar intra în contradicţie cu prevederile art.61 alin.4 din Legea 47/1992 republicată privind CCR. Din Decizia Consiliului UE nr.2008/203/CE/28.02.2008 şi din Regulamentul CUE nr.168/2007 rezultă cel puţin obligaţia de loialitate instituţională a persoanelor implicate oficial în proiectele Agenţiei, faţă de Agenţie şi faţă de Consiliul Uniunii Europene, precum şi faţă de Parlamentul European, obligaţie care are aparenţa contradicţiei cu obligaţiile judecătorului constituţional naţional.Trebuie observat şi faptul că, măcar ipotetic, în activitatea de judecător constituţional pot fi examinate problematici concrete ce privesc modul de aplicare şi de interpretare a prevederilor naţionale şi europene în domeniul drepturilor omului, situaţie care poate intra şi sub incidenţa activităţii Agenţiei europene menţionate mai sus. Pe de altă parte, din perspectiva de reprezentant al acestui organism european, actele Agenţiei pot avea impact în activitatea de judecată a Curţii de Justiţie de la Luxemburg, dar pot intra în contradicţie şi cu activitatea desfăşurată la instanţa de contencios constituţional în plan naţional”, se arată în sesizări.

Corlățean spune că activitatea în sistem ONU ar fi plătită cu 400-450 USD pentru fiecare zi de participare, cea din Consiliul de Administraţie al Agenţiei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene – cu 173 euro pentru fiecare zi de participare, iar cea din Comitetul Consultativ al Convenţiei-cadru privind Protecţia Minorităţilor Naţionale – cu 175 euro pentru fiecare zi de participare.

După ce miercuri seară Corlățean spunea că Motoc și Zegrean sunt în stare de incompatibilitate și că trebuiesc revocați, ANI a reacționat în scurt timp și printr-un comunicat de presă a spus că: Domnul judecător Augustin Zegrean şi doamna judecător Iulia Motoc nu se află în nicio situaţie prevazută de Legea 176 /2010 referitoare la respectarea regimului juridic al incompatibilităţilor, conflictelor de interese sau la existenţa unor diferenţe semnificative nejustificate între averea dobândită şi veniturile realizate. Precizăm faptul că, pe rolul Agenţiei Naţionale de Integritate nu există niciun dosar de evaluare în curs, referitor la domnul judecător Augustin Zegrean, respectiv la doamna judecător Iulia Motoc”, s-a arătat într-un comunicat al ANI.

Legea Curţii Constituţionale, precizează faptul că funcţia de judecător este incompatibilă cu oricare altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul juridic superior.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata