Breaking news

Cazanciuc îi face pe plac lui Koveși și retrage propunerile de la DNA

loading...

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc a cedat presiunilor lui Koveși și Băsescu și a decis să retragă propunerea lui Bendeac și Cerbu, în funcțiile de șefi ai DNA.

robert cazanciuc - ministerul justitieiPresiunile lui Băsescu și declarațiile publice ale lui Koveși, care spunea la TVR 1 că prin schimbarea lui Papici de la Secia I DNA s-a creat o vulnerabilitate, l-au determinat pe Cazanciuc să-și retragă propunerile.

Astăzi, 11.10.2013, a fost înregistrată la Consiliul Superior al Magistraturii adresa prin care ministrul justiţiei a retras propunerea de numire în funcţia de procuror şef a doamnei procuror Iuliana Bendeac, respectiv propunerea de numire în funcţia de procuror şef adjunct a domnului procuror Viorel Cerbu pentru Secţia de combatere a corupţiei din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a înaintat Consiliului noile propuneri de numire în funcţii de conducere”, se arată în comunicatul de presă al CSM, remis exclusivNEWS.ro.

Retragerea celor două propuneri vine după ce marți, Robert Cazanciuc a spus că s-a consultat cu Koveși si a aflat pe cine dorește ea la DNA.

”M-am consultat, bineînţeles, şi cu doamna Kovesi când am făcut aceste propuneri. Sigur, doamna Kovesi a avut alte prime opţiuni, şi anume doamna Alexandru şi domnul Papici. I-am explicat, din punctul meu de vedere, de ce aceste opţiuni nu ar putea fi primite, respectiv faptul că soţul doamnei Alexandru a fost propus şef de secţie la militară şi nu putem avea soţ-soţie, din patru funcţii de conducere, la nivelul secţiilor”, a spus Cazanciuc, după şedinţa Plenului CSM.

Drept urmare, Cazanciuc i-a făcut pe plac lui Kovesi și a numit-o pe Mariana Alexandru pentru funcţia de procuror şef adjunct secţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie în locul lui Viorel Cerbu. Iar în locul Iulianei Bendeac l-a propus pe Popovici Gheorghe.

Cazanciuc a hotărât înaintarea către CSM a solicitării de aviz pentru numirea lui Dănuţ Volintiru, ca adjunct la aceeaşi secţie.

Mariana Alexandru ocupase funcţia de adjunct la Secţia pentru combaterea corupţiei până când s-a decis încetarea delegării ei, odată cu cea a lui Lucian Papici.

Procurorul-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a declarat, miercuri la TVR 1 că înlocuirea procurorilor Lucian Papici şi Mariana Alexandru, de la conducerea Secţiei I, a perturbat activitatea direcţiei, dar principala problemă e modalitatea în care s-a făcut această înlocuire.

”Cei doi procurori cărora li s-a ridicat delegarea au avut o activitate meritorie în aceşti ani. În calitate de şefi ai acestei secţii, şi-au îndeplinit corespunzător activitatea. Nu mi s-a părut normal ca, după şapte zile, fără nicio explicaţie, procurorului-şef Papici să i se înceteze delegarea”, a spus Kovesi.

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a decis, în 2 octombrie, încetarea delegării procurorului Lucian Papici, şef al Secţiei I din DNA, şi a adjunctului acestuia, Mariana Alexandru, în locul lor fiind delegaţi procurorii Iuliana Bendeac, ca şef de secţie, şi Viorel Cerbu, ca adjunct.

Încetarea delegării lui Papici ca şef al Secţiei de combatere a corupţiei din DNA a fost dispusă, după ce tot Tiberiu Niţu, în 23 septembrie, dispusese delegarea aceluiaşi procuror pe aceeaşi funcţie.

Direcţia Naţională Anticorupţie a reclamat că pentru delegarea procurorilor Bendeac şi Cerbu la şefia Secţiei de combatere a corupţiei nu a fost solicitată, în prealabil, recomandarea şefului DNA, prevăzută expres de Regulamentul de ordine interioară al Direcţiei.

Magistraţii Iuliana Bendeac şi Viorel Ioan Cerbu urmau să fie intervievaţi de Secţia pentru procurori a CSM în 28 octombrie.

Procurorul Lucian Papici a finalizat urmărirea penală în dosarul referendumlui, în care este acuzat vicepremierul Liviu Dragnea.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii urmează să stabilească, în şedinţa din 15 octombrie, calendarul conform căruia se vor desfăşura procedurile de avizare a propunerilor ministrului justiţiei.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata