Breaking news

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc reclamă PNL la CSM după atacurile la adresa Procurorului General

loading...
0 2

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc cere Consiliului Superior al Magistraturii să sesizeze Inspecția Judiciară întrucât mai mulți lideri ai Partidului Național Liberal -au atacat dur pe Procurorul General Tiberiu Nițu.

robert cazanciuc - pnlMinistrul Justiției, Robert Cazanciuc, a adresat miercuri, 12 august 2015, Consiliului Superior al Magistraturii solicitarea de a declanșa verificări pentru a se stabili dacă recentele declarații ale unor lideri ai unui partid politic aduc atingere independenței justiției.

„În condițiile în care Consiliul Superior al Magistraturii nu s-a auto-sesizat încă în urma atacurilor lansate de P.N.L. la adresa Procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, am considerat că este de datoria mea, în calitate de membru de drept al C.S.M., să cer Consiliului să verifice dacă prin declarațiile și atacurile lansate nu a fost încălcată independența justiției. În mod repetat, indiferent despre ce persoană sau partid era vorba, am solicitat oamenilor politici să se abțină de la a comenta deciziile magistraților și, mai ales, de la a lansa atacuri personale la adresa procurorilor și judecătorilor. Consider că această campanie de presiune la adresa magistraţilor este inadmisibilă mai ales în condițiile în care se cere în mod public intervenția într-o cauză aflată pe rol, lucru absolut ilegal în orice stat democratic. Demn de remarcat este că acest atac, pornit de la un lider local al P.N.L., a fost continuat de un deputat aparținând acestui partid, ceea ce face ca această presiune asupra justiției să se considere și într-o încălcare a principiul separării puterilor în stat. Modul în care lideri ai P.N.L. privesc actul de justiție și independența magistraților, făcând presiuni asupra procurorului general pentru a schimba o decizie a unui procuror de caz, denotă nu numai necunoașterea principiilor constituționale și legale care guvernează justiția din România, dar și o mentalitate periculoasă conform căreia actul de justiție trebuie să se subordoneze intereselor politice ale P.N.L. Separarea puterilor în stat, independența justiției, supremaţia legii, sunt principii pe care toți cetățenii României trebuie să le respecte, chiar și reprezentanții P.N.L. În aceste condiții, lansez un nou apel la toți oamenii politici să se abțină să comenteze deciziile magistraților și le reamintesc că Legea prevede căi și mecanisme pe care o persoană care se consideră nemulțumită de decizia unui procuror sau judecător le poate urma”, a declarat Ministrul Robert Cazanciuc.

PNL Cluj cere demisia procurorului general Tiberiu Niţu, după ce Parchetul ICCJ a decis să nu înceapă urmărirea penală a premierului Victor Ponta.

“În România lui Ponta respectarea legii a devenit facultativă, iar procurorii înregimentaţi politic decid să înfrângă decizii ale instanţelor de judecată, să treacă peste ele şi să se erijeze în judecători. Deşi există trei decizii a trei instanţe din România – Curtea de Apel Cluj şi de două ori Curtea de Apel Bucureşti, care confirmă faptul că Guvernul nu a respectat legea privind organizarea la termen a alegerilor parţiale locale şi parlamentare şi le-a blocat în mod intenţionat, procurorii de la Parchetul General, condus de Tiberiu Niţu, au decis să nu înceapă urmărirea penală a premierului Victor Ponta, împotriva căruia, în numele PNL Cluj, am depus, la începutul anului, o plângere penală pentru abuz în serviciu. Cer demisia lui Tiberiu Niţu. Cred că este momentul ca acesta să părăsească funcţia în care a fost numit din moment ce ţine să o trateze ca pe o sinecură politică din care trebuie să-şi mulţumească binefăcătorul”, declarat Mihai Seplecan şeful CJ Cluj.

Parchetul ICCJ a decis să nu înceapă urmărirea penală a premierului Victor Ponta, împotriva căruia PNL Cluj a depus la începutul anului o plângere penală pentru abuz în serviciu.

Mihai Seplecan a fost ales, în luna iunie, preşedinte al CJ Cluj, fiind votat de plenul deliberativului judeţean conform prevederilor noii legi a alegerilor locale.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata