Breaking news

Ministrul Justiției a inaugurat noul sediu al Tribunalului şi Judecătoriei Tulcea

loading...

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc a inaugurat azi, noul sediu al Tribunalului şi Judecătoriei Tulcea.

sediu tribunal si juecatorie tulceaNoul sediu al Tribunalului şi Judecătoriei Tulcea a fost construit în cadrul proiectului “Reforma Sistemului Judiciar” finanţat de Banca Mondială. Contractul de execuţie a fost semnat pe 29 iulie 2010 şi a avut o valoare de aproximativ 25 milioane lei.

Noul sediu are o suprafaţă desfăşurată de 5.609 mp, fiind amenajate 10 săli de judecată (5 pentru tribunal şi 5 pentru judecătorie), comparativ cu numai 2 în vechiul sediu (1 pentru tribunal şi 1 pentru judecătorie).

După cum am afirmat şi la preluarea mandatului, una dintre priorităţile activităţii Ministerului Justiţiei şi Guvernului este asigurarea resurselor care să permită funcţionarea sistemului judiciar în condiţii de calitate şi eficienţă, scopul fiind creşterea încrederii publice în sistemul de justiţie şi în cei care îl înfăptuiesc. Atingerea acestui obiectiv este cu atat mai importantă în contextul întrării în vigoare în luna februarie 2014 a noului Cod penal şi a celui de procedură penală. Sper ca varianta în care se vor adopta Codurile va fi cea propusă de Guvern, fapt care ne va permite să respectăm termenul de intrare în vigoare a acestora, asumat inclusiv în raporturile cu partenerii europeni prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare, dar şi accelerarea procesului de pregătire profesională a magistraţilor şi grefierilor. Cred că suntem cu toţii de acord că, numai instrumentele legislative, indiferent de cât de bine ar fi elaborate şi aplicate în actul de justitie, nu pot fi puse în practică în mod corespunzător fără condiţii adecvate de infrastructură de natură să asigure solemnitatea şedinţelor de judecată, fie că vorbim aici de clădiri noi sau reabilitate, sisteme informatice şi alte dotări absolut necesare functionării instantelor la standarde care să arate tuturor că suntem parte a unui Proiect european. Una dintre componentele principale pe care mă bazez pentru asigurarea resurselor financiare este şi colaborarea cu partenerii nostri externi şi ţin să multumesc reprezentanţilor Băncii Mondiale pentru că ne-au susţinut permanent în acţiunile pe care le-am întreprins. Vă mulţumesc şi fac un apel la magistraţi să nu se lase furaţi de frumuseţea unor speţe şi să lase analiza acestora pentru revistele de specialitate şi sper să aibă înţelepciunea de a pronunţa soluţii care să contribute la stingerea litigiilor celor care vin cu încredere că vor găsi dreptate”, a declarat ministrul Justiţiei.

Inginerul Costin Moisescu spune că noul sediu al Tribunalului şi Judecătoriei Tulcea de pe strada Toamnei 15, este cea mai in­teligentă construcţie din municipiul Tulcea. S-au folosit cele mai avansate tehnici ale momentului, la cererea proiectantului Aurelia Donose, care pot spune că prin această lucrare şi-a creat un portofoliu de invidiat. Sunt mii sau zeci de mii de detalii care, pentru noi ca şi constructori, înseamnă multă transpiraţie însă la final este şi la fel de multă satisfacţie. Clădirea are un sistem dual termic şi de condiţionare a aerului şi chiar dacă am făcut un mic compromis în privinţa unor geamuri care se deschid este după modelul con­strucţiilor din afară, în care clima interioară este condiţionată optim. În ceea ce priveşte finisajele, acestea sunt de-a dreptul specta­culoase iar faţada nord a clădirii este cea mai interesantă prin detaliile care ne-au dat multe bătăi de cap. Singurul inconvenient al clădirii, din punctul nostru de vedere, chiar dacă nu are nicio legătură nici cu proiectantul sau constructorul, este spaţiul rezervat parcărilor, insuficient din punctul meu de vedere pentru o astfel de clădire.

De asemenea, noul sediu oferă facilităţi care nu existau în sediul vechi, respectiv 4 săli deliberări, 2 săli pentru şedinţele colegiilor de conducere, 1 sală de conferinţe, 2 biblioteci, 1 cameră de consultare avocaţi în spaţiul de detenţie. În anul 2012 – Tribunalul Tulcea a gestionat 53.864 de dosare, iar Judecătoria 47.569 de dosare.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata