Breaking news

Ministrul Agriculturii acoperă firmele din industria cărnii vinovate de fraudarea fondurilor SAPARD

loading...

Mihail Dumitru, Ministrul Agriculturii, este acuzat de Grupul de Investigatii Politice(GIP) că acoperă firmele din industria cărnii care sunt acuzate de Oficiului European de Lupta Antifraudă, că au detrunat fonduri SAPARD.

mihail.dumitruGIP a intrat în posesia unui document intern al Ministerului Agriculturii, realizat în urma cererii Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) de recuperare integrală a fondurilor nerambursabile SAPARD fraudate de firme din industria cărnii din România.

Documentul publicat de GIP este o adresă a directorului general al Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP), Mihai Vădan (care este și secretar general al PDL Dâmbovița), destinată ministrului Agriculturii, Mihail Dumitru. Adresa a fost înregistrată la cabinetul ministrului Agriculturii cu nr. 1513/08.04.2010.

Potrivit documentului, în cadrul investigațiilor referitoare la fraudarea fondurilor SAPARD în Bulgaria (investigație care a dus la pierderea fondurilor europene de către această țară în 2008), OLAF a descoperit că unele dintre firmele implicate în fraudele din Bulgaria aveau același tip de legături cu beneficiari ai programului SAPARD din România.

În 20 iulie 2010 Traian Băsescu a declarat că din cele 211 proiecte SAPARD pentru industria cărnii, 62 sunt suspecte de fraudare, iar în cazul a 17 dintre ele OLAF a solicitat ca banii să fie dați înapoi.

Ce nu a spus președintele Băsescu este că autoritățile române încearcă să mușamalizeze fraudele comise de beneficiarii fondurilor SAPARD din industria cărnii, ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru considerând că „solicitarea OLAF este disproporționată sau insuficient fundamentată”.

OLAF a demarat pe parcursul anului 2008 o investigație în România, similară cuc ea din Bulgaria, asupra proiectelor care au prevăzut achiziționarea de echipamente și utilaje în cadrul Măsurii 1.1 «Îmbunătățirea prelucrării și marketingului produselor agricole și piscicole», Submăsura 02 – Carne, produse din carne și ouă”. În urma acestor controale, OLAF a constatat numeroase nereguli și fraude și a solicitat APDRP „ca întreaga sumă plătită în cadrul anumitor proiecte să fie declarată neeligibilă și înregistrată în Registrul Debitorilor”.

Potrivit documentului Ministerului Agriculturii, „OLAF a solicitat în mod expres ca APDRP să procedeze la recuperarea ajutorului financiar nerambursabil fără a aștepta finalizarea investigațiilor DNA” și „indiferent de rezoluția DNA”.

În ciuda solicitării imperative și explicite a autorităților europene, APDRP refuză să dea curs cererii OLAF.

APDRP îi solicita ministrului Agriculturii organizarea unei întâlniri în care să li se explice reprezentanților OLAF că România nu poate să respecte reglementările europene. Potrivit APDRP, respectarea legislației europene, adică „aplicarea strictă a măsurilor dispuse de OLAF”, ar duce la „scăderea gradului de absorbție a fondurilor alocate prin programul SAPARD” și la „prăbușirea industriei alimentare din România”.

APDRP consideră că „datorită lipsei sau calității slabe a materialul probatoriu” pus la dispoziție de OLAF există riscul ca APDRP să piardă eventualele procese intentate de firmele de la care s-au recuperat fondurile. APDRP „consideră oportun” ca în cazul în care statul român ar pierde procese cu firmele care au fraudat fondurile SAPARD, daunele să fie „fie suportate integral din bugetul comunității europene”.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata