Breaking news

Ministerul de Externe se ”laudă„ cu măsurile luate în cazul accidentului din Muntenegru

loading...

Ca urmare a criticilor venite din partea mass-media, în legătură cu lentoarea și măsurile întârziate luate de MAE, ministerul precizează ce demersuri a luat în cazul tragicului accident românesc din Muntenegru.

mae - precizari accident muntenegruMinisterul Afacerilor Externe spune ă de când a fost notificat oficial de producerea accidentului din Muntenegru, a întreprins următoarele acţiuni:

 • Duminică, 23 iunie, în jurul orei 21.30, ora României, ambasadorul României la Podgorica a fost anunțat oficial de autoritățile muntenegrene că, în accidentul soldat cu victime în urma prăbușirii unui autocar în prăpastie, au fost implicați exclusiv cetățeni români. Tot atunci autoritățile muntenegrene au confirmat oficial faptul că este vorba despre un autocar înmatriculat în România ai cărui pasageri sunt exclusiv cetățeni români.
 • Ca urmare a acestui fapt, ministrul afacerilor externe a dispus activarea de urgență a Celulei de criză, care s-a întrunit imediat în Centrala MAE. Din acel moment, membrii Celulei de criză lucrează neîntrerupt pentru gestionarea acestei situații tragice. Celula de criză a efectuat și efectuează toate demersurile pentru colectarea de urgență a tuturor informațiilor utile pentru acordarea celor mai adecvate forme de sprijin și asistență consulară de specialitate şi a coordonat activităţile tuturor factorilor aflați la fața locului, după cum urmează:
 • O echipă formată din reprezentanți ai Ambasadei României în Muntenegru, s-a deplasat, în seara de 23 iunie, de urgenţă, la locul accidentului, pentru a acorda asistența necesară, încă din primele momente de la aflarea informațiilor cu privire la acest tragic eveniment. În baza instrucțiunilor primite din Centrala MAE, consulul României la Tirana s-a deplasat în timpul nopții pentru a se alătura echipei diplomatice de la Podgorica.
 • În aceeași seară, ambasadorul României s-a deplasat de urgență la spitalul la care au fost internaţi cetăţenii români solicitând autorităților muntenegrene informații cu privire la starea și identitatea cetățenilor români.
 • În colaborare cu ministrul apărării naționale, Mircea Duşa și secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, a fost organizată deplasarea unei echipe mobile mixte, în Muntenegru. Din aceasta fac parte și doi consuli din MAE român, membri ai Celulei de criză.
 • Din dispoziţia Primului ministru al României și la solicitarea Celulei de criză MAE, deplasarea a avut loc astăzi, 24 iunie, cu un avion militar pus la dispoziție de Ministerul Apărării Naţionale. Echipa mixtă a ajuns la Podgorica în cursul dimineţii, demarând imediat activitatea la fața locului în sprijinul cetățenilor români afectați de accident.
 • Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a dispus operaţionalizarea Fondului pentru situaţii de urgenţă aflat la dispoziţia sa. Într-o primă fază, s-a decis că MAE va suporta costurile operării primei aeronave MApN trimisă la Podgorica în scopul repatrierii victimelor.
 • Au fost operaționalizate încă din seara de 23 iunie două linii telefonice, în regim de permanenţă: un tel-verde gratuit 0800800407 (apelabil doar din România) şi un număr apelabil şi din străinătate – 0214311259. De la momentul inițializării acestor numere de telefon, și până în prezent, au fost preluate peste 400 de apeluri. Reprezentanții celulei de criză, care operează la cele două linii telefonice, se află în permanență la dispoziția familiilor și rudelor celor implicați în eveniment. Liniile telefonice rămân valabile pe toată durata funcționării Celulei de criză a MAE.
 • În acest moment, membrii Celulei de criză coordonează activitatea personalului MAE aflat la faţa locului care acordă asistenţă consulară victimelor accidentului şi efectuează, în cooperare cu autoritățile muntenegrene, demersurile necesare repatrierii corpurilor neînsufleţite.
 • Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, l-a contactat telefonic, în cursul acestei dimineți, pe vicepremierul şi ministrul afacerilor externe muntenegrean, Igor Lukšić, în legătură cu tragicul accident convenind măsuri pentru cooperarea strânsă între autoritățile celor două state.
 • În baza datelor de pe teren din această dimineață, furnizate prin intermediul Celulei de Criză, ministrul Titus Corlăţean a decis anularea participării sale la reuniunile europene de la Luxemburg şi deplasarea sa de urgenţă la Podgorica, pentru a coordona la faţa locului activităţile desfășurate de echipa operativă din România, în cooperare cu autorităţile locale.

Încă de aflarea accidentului, celula de criză a MAE a fost activată şi lucrează neîntrerupt.

Ministerul Afacerilor Externe a dat până în acest moment 8 comunicate de presă, la următoarele intervale orare: duminică, 23 iunie: 22.30 (Accident rutier Muntenegru), 23.00 (Activarea celulei de criză din cadrul MAE, în urma accidentului din Muntenegru); luni, 24 iunie: 2.30 (Activarea liniei telefonice de urgenţă şi măsurile luate de autorităţile române); 03.10 (Activarea liniei telefonice de urgenţă); 4.20 (Evoluţia situaţiei cetăţenilor români implicaţi în accidentul rutier din Muntenegru); 09.00 (Evoluţia situaţiei cetăţenilor români implicaţi în accidentul rutier din Muntenegru), 09.25 (Convorbire telefonică între ministrul român al afacerilor externe, Titus Corlăţean, şi omologul muntenegrean), 13.40 (Ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean, transmite condoleanțe familiilor victimelor).

Ca informații de ultimă oră, echipa medicală condusă de secretarul de stat dr. Raed Arafat din Ministerul Sănătății, împreună cu echipa consulară a MAE, au încheiat vizitarea fiecărui pacient pentru o evaluarea amănunțită a stării de sănătate a acestora. De asemenea, s-a procedat la identificarea cetățenilor români internați în spitalul din Podgorica.

În două cazuri grave nu a fost posibilă încă identificarea cetățenilor români. În prezent,  echipa Ministerului Afacerilor Externe, împreună cu Ambasada României întreprind demersuri pe lângă autoritățile muntenegrene pentru ca acestea să finalizeze procedurile de identificare, urmând ca ulterior să fie încheiate formalităţile pentru transportul răniților și repatrierea trupurilor neînsuflețite.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata