Breaking news

Minerii de la Mina Băița, au încetat protestul declanșat de demisia directorului general

loading...

Miercuri dimineață, 110 mineri de la Băiţa s-au blocat în subteran după ce au aflat că directoarea societății care administrează mina, ar fi fost forțată de Ministerul Economiei, să demisioneze. Lucru care s-a și întâmplat.

protest mineri baitaMarți, la mina din Ştei a ajuns secretarul de stat Maricel Popa de la Ministerul Economiei, care – potrivit angajaţilor minei – ar fi insultat-o pe directoarea Maria Trip, imputându-i nerentabilitatea minei şi faptul că aceasta nu a fost închisă.

Când au aflat că cei de la minsiter pun presiuni pe directoare să deminsioneze pentru că nu a închis mina, ortacii s-au blocat în subteran. Conflictul de muncă a fost aplanat abia joi seară, după negocieri cu aceștia.

În urma negocierilor purtate în cursul zilei de astăzi, 18 septembrie,  de reprezentanții Ministerului Economiei și prefectul județului Bihor, Claudiu Pop, cu reprezentanții angajaților companiei miniere, conflictul spontan s-a încheiat, urmand ca mâine dimineață aceștia să reia lucrul. Totodată, pentru asigurarea continuității activității a fost numit un nou director general, Octavian Bortoș. Anterior numirii, Octavian Bortoș ocupa funcția de director tehnic în cadrul S.C. Băița S.A.  Angajații  S.C. Băița Ștei au recepționat pozitiv mesajul Ministrului Economiei, Constantin Niță, și au înțeles că această companie își va continua activitatea, strategia Ministerului în ceea ce o privește fiind de redresare economico-financiară și dezvoltare, astfel încât sa devină o societate competitivă pe piața de profil”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Economiei, remis exclusivNEWS.ro.

Directorul General al societății S.C. Băița S.A., Maria Trip, și-a prezentat demisia din această funcție în ședința Consiliului de Administrație al societății, desfășurată în data de 16.09.2014, din motive personale, fapt comunicat angajaților companiei în prezența membrilor Consiliului de Administrație.

La ședința Consiliului de Administrație al S.C. Băița S.A. din data de 16.09.2014 a participat, în calitate de invitat, și Secretarul de Stat din Ministerul Economiei, Maricel Popa, care a luat act de situația financiară gravă a societății și a cerut membrilor Consiliului de Administrație și conducerii executive a societății adoptarea și implementarea măsurilor necesare în vederea remedierii urgente a acestei situații.

În urma discuțiilor avute în cadrul ședinței Consiliului de Administrație și în absenta unor soluții viabile din partea conducerii executive a societății, Directorul General și-a prezentat demisia din această funcție, precizând în fața angajaților companiei că decizia sa este ireversibilă din motive personale.

Corpul de Control al Ministrului Economiei a constatat deficiențe grave în gestionarea activității, fiind sezizate organele judiciare competente.

„A fost sesizată Direcția Națională Anticorupție privind asocierea dintre S.C. Băița S.A., societate publică aflată în portofoliul Ministerului Economiei și societatea privată Băița Bihor S.A., având în vedere existența unor indicii de săvârșire a unor fapte de natură penală. Totodată, a fost sesizată Agenția Națională de Integritate în ceea ce privește posibilul conflict de interese în care s-a aflat personalul de conducere al S.C. Băița S.A. cât și Agenția Națională de Administrare Fiscală cu privire la modul de încasare /plată a unei sume în valoare de 5.111.000 lei, aferentă unui contract de cesiune de acțiuni între S.C. Băița S.A. și o societate parteneră. Alături de situațiile sesizate organelor competente judiciare, mai există și alte deficiențe în gestionarea patrimoniului societății, aflate în curs de cercetare. Situația economică și financiară a societății S.C. Băița S.A. a continuat să se agraveze sub mandatul conducerii executive asigurate de Directorul General, Maria Trip, din 1999 până în prezent. Astfel, pierderile financiare ale societății, la sfârșitul anului 2013, au depășit suma de 17 milioane lei, iar pentru anul 2014 pierderile sunt estimate la nivelul de 5,4 milioane lei”, se maia rată în comunicatul de presă al Ministerului Economiei.

În absența unor soluții viabile din partea conducerii executive pentru redresarea situației economice și financiare a societății S.C. Băița S.A., Ministrul Economiei, Constantin Niță, a mandatat membrii Consiliului de Administrație să adopte și să implementeze măsurile care să ducă la redresarea acestei situații, în vederea păstrării locurilor de muncă și dezvoltarea activitțăii de exploatare a resurselor minerale aflate în perimetrul minier Băița.

Ministrul Economiei, Constantin Niță, declara că schimbarea conducerii societății S.C. Băița S.A. are ca obiectiv relansarea activității miniere a societății și îmbunătățirea situației economice în vederea menținerii și creșterii numărului locurilor de muncă, asigurând totodată angajații companiei că nu s-a luat și nici nu se va lua în considerare, în niciun moment, închiderea activității miniere de la societatea Băița S.A.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata