Breaking news

Milioane de români, furați de Enel cu ajutorul Statului

loading...

Compania italiană Enel a furat milioane de români, prin intermediul facturilor de curent electric, iar complice la fraudă a fost  un reprezentant al statului român: Claudiu Sorin Dumbrăveanu, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

romanii furati de enelEnel a furat românii prin factura de electricitate, prin dublarea taxei pe certificatele verzi.

ANRE a aflat de acest lucru și în loc să pună compania să restituie banii românilor păgubiți, vicepreședintele autorității de stat, Claudiu Sorin Dumbrăveanu, a preferat să țină cu italienii și în schimbul mitei de milioane de euro, a închis ochii la furt.

Colac peste pupăză, Enel nu şi-a realizat investiţiile asumate la privatizarea Electrica Muntenia Sud, care trebuiau să fie în cuantum total de 220 de milioane de euro în perioada 2009-2011. Cu banii furați de la români, prin dubla taxare a certificatelor verzi, italienii au spălat banii prin conturi bancare internaționale după care i-au readus în România spunând că aceștia sunt banii de investiții. Și toate astea „cu acordul tacit al autorităţilor române din cadrul ANRE.

Neasumarea obligaţiilor de investiţii a fost constatată în anul 2012 de Curtea de Conturi a României. Astfel, prin intermediul SC Enel Servicii Comune, partea italiană acoperă participaţia proprie cu capital prin folosirea beneficiilor realizate de Enel. Această societate este folosită ca entitate comercială intermediară scoaterii din ţară a sumelor de bani obţinute prin capitalizarea orelor de lucru, sume de bani  direcţionate către Enel Investment Holding BV, societate comercială cu sediul în Amsterdam – Olanda, aflată în grupul Enel, sumele de bani revenind în ţară prin alte mecanisme de transfer ca sume aferente obligaţiilor de investiţii angajate de partea italiană. În sensul celor arătate, participaţia ca obligaţie de investiţie din partea acţionarului italian provine tot din profitul realizat de societatea la care coacţionar este statul român, respectiv Enel Muntenia Sud, fără a putea fi cuantificată ca participaţie proprie a părţii italiene“, se arată în referatul procurorilor DNA.

Enel a preluat în 2008 fosta filială Electrica Muntenia Sud după ce a cumpărat un pachet de 50% din acţiuni pentru 394 de milioane de euro, ulterior având loc o majorare de capital de 425 de milioane de euro, ajungând astfel la o participaţie de 67,5% din companie.

Procurorii DNA au solicitat arestarea preventivă a vicepreşedintelui ANRE Claudiu Sorin Dumbrăveanu, a lui Florin Gugu – director în cadrul Enel şi a omului de afaceri Gheorghe Ciubotaru, patronul grupului de firme ElectroAlfa Internaţional, numai că instanța a decis ca aceștia să fie cercetați în stare de libertate.

Referatul mai arată că ElectroAlfa a câştigat ulterior două contracte cu Enel Distribuţie Dobrogea, unul de 277.000 de lei şi altul de 129.000 de lei.   „Spor de eficienţă“ majorat din pix de la 25% la 50%   Dumbrăveanu a mai intervenit şi pentru majorarea unui spor de eficienţă de la 25% la 50% şi a informat Enel despre faptul că un control nu avea la bază o reclamaţie, ci era în programul anual al ANRE. În data de 2 octombrie 2013, Dumbrăveanu l-a contactat pe Gugu, căruia i-a comunicat că a intervenit în favoarea Enel şi, pe lângă procentul de 1,3%, „a mai dres busuiocul“ şi în cazul sporului de eficienţă la consumul propriu tehnologic, care de la 25% a urcat la 50%.  Enel deţine trei filiale de distribuţie în ţara noastră, respectiv Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud. Investiţiile făcute de companie în reţelele de distribuţie sunt recuperate ulterior de către companie de la consumatori, printr-un tarif impus de către ANRE. Statul se judecă cu Enel la curtea internaţională de la Paris.

Enel respinge acuzaţiile şi spune că a investit 1,9 miliarde de euro

Potrivit ANRE, toţi furnizorii de energie electrică, inclusiv Enel, au interpretat eronat legislaţia privind aplicarea tarifelor, astfel că autoritatea a decis regularizarea preţurilor, prin reducerea tarifelor de furnizare a energiei cu 1,3%.

„În urma acţiunilor de control, pe care le desfăşoara conform programelor de control aprobate, ANRE a constatat interpretarea eronată a unor prevederi privind aplicarea preţurilor şi tarifelor, şi, în baza competenţelor sale de reglementare şi calculelor efectuate în conformitate cu prevederile metodologiei de stabilire a preţurilor şi tarifelor la consumatorii finali care nu uzează de dreptul de eligibilitate, aprobată prin ordinul ANRE 30/2012, a luat măsura regularizării, prin reducerea tarifelor la furnizarea reglementată a energiei electrice pentru perioada 26 iulie-31 decembrie 2012, prin micşorarea preţului pe MWh la consumatorii finali cu 1,3 %, făcând, astfel, posibilă recuperarea sumelor facturate suplimentar“, potrivit unui comunicat al ANRE.

Potrivit procurorilor, din luna aprilie 2013, Dumbrăveanu a încercat să introducă firma Electroalfa International SRL, al cărei asociat este inculpatul Gheorghe Ciubotaru, în relații comerciale cu Enel, prin directorul Florin Gugu.

Demersurile inițiale au vizat cooptarea acestei firme drept copartener în proiectul Smart Meter, iar ulterior în intermedierea obținerii unor contracte de furnizare echipamente și efectuare de lucrări în beneficiul Enel de către furnizorul Electroalfa International.

În iunie 2013, la nivelul ANRE existau discuții legate de reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%, aspect negativ pentru firmele furnizoare și distribuitoare, printre care și Enel. Urmare a unor discuții anterioare, la 18 iunie, Florin Gugu, director reglementare tarifare ENEL, i-a trimis un SMS inculpatului Dumbrăveanu: “Pot prietenii din Nord (Electroalfa are sediul la Botoșani — n.n.) să vină vineri la Mihalache (Bd. Ion Mihalache — sediul ENEL — n.n.) ora 10 să identificăm ce echipamente au disponibile?“, se spune în document.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata