Breaking news

Mihai Necolaiciuc a fost achitat de Judecătoria Sector 1 în dosarul fraudării CFR

loading...

Mihai Necolaiciuc, omul pus de Băsescu la CFR, și care a devalizat compania ferată, a fost achitat marți, de Judecătoria Sector 1, în dosarul în care era acuzat că a provocat un prejudiciu de aproape trei milioane de euro.

mihai necolaiciuc - cfrJustiția română lasă în libertate oamenii lui Băsescu care au dat tunuri de milioane de euro. Mihai Niecolaicuc, gropaul CFR care potrivit procurorilor, ar fi produs pagube de un miliard de euro în cele patru dosare în care este cercetat penal, este lăsat în libertate dar și achitat în unul din ele.

Procurorii DNA a dispus pe 12 mai 2011 trimiterea în judecată a lui Mihai Necolaiciuc, fost director general al Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR (CNCFR), în cel de-al patrulea dosar, în care este acuzat de deturnare de fonduri. În acelaşi dosar a mai fost deferită justiţiei şi Viorica Olăeru, fost director al Direcţiei Economice în cadrul CNCFR în perioada 26 noiembrie 2001 — 10 octombrie 2003.

Procurorii au reţinut infracţiunea de utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice, în formă continuată (66 acte materiale).

Procurorii DNA spun că în cursul anului 2000, România a încheiat cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) un contract de finanţare pentru realizarea „Proiectului de reconstrucţie pentru eliminarea efectelor inundaţiilor”, contract ce viza reconstruirea infrastructurii afectate de inundaţiile din 2000 şi din anii anteriori.

În ceea ce priveşte CNCFR, finanţarea s-a acordat pentru efectuarea de lucrări de reconstrucţie şi/consolidare a liniilor de cale ferată în valoare de 34,3 milioane euro. Clauzele contractuale stipulau ca banii să fie utilizaţi exclusiv pentru achiziţionarea de bunuri şi servicii şi pentru realizarea lucrărilor de natura celor menţionate anterior. Fondurile necesare rambursării împrumutului se asigurau de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Lucrărilor Publice şi Locuinţei”, arată DNA.

Necolaiciuc şi Olăeru şi-au încălcat atribuţiile de serviciu În aceste condiţii, potrivit procurorilor DNA, în perioada decembrie 2001 — ianuarie 2003, inculpaţii Mihai Necolaiciuc, în calitate de director general CNCFR, şi Viorica Olăeru, director al Direcţiei Economice din cadrul aceleiaşi companii, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu şi, ignorând clauzele respectivului contract de împrumut, au utilizat suma de peste 8,6 milioane lei, aproximativ 2.755.000 euro, provenită din creditul acordat de către BEI, în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate.

„Concret, cei doi au avizat 66 de ordine de plată către 57 de societăţi comerciale fiind achitate, în mod preferenţial, bunuri şi servicii fără legătură cu proiectul (servicii de publicitate în presă, saci de folie, radiotelefoane HP, frigidere, echipamente aer condiţionat, salopete din doc, covoare PVC, calendare şi agende, etc.”, mai susţin procurorii DNA.

În vederea recuperării pagubei create, procurorii au dispus luarea măsurilor asiguratorii asupra bunurilor imobile, atât din România cât şi din SUA, aparţinând celor doi inculpaţi.

În 22 iunie 2009, în baza unui mandat internațional, Mihai Necolaiciuc a fost arestat de autorităţile judiciare din SUA şi, după derularea procedurilor de extrădare, la data de 1 martie 2011, s-a dispus extrădarea acestuia în România.

Odată ajuns în România a fost ținut o scurtă perioadă la închisoare după care eliberat din ”motive” de procedură judiciară.  Decizia de azi a Judecătoriei Sector 1 nu este definitivă, ea poate fi atacată cu recurs de către procurori, la Tribunalul București.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata