Breaking news

Metoda prin care rușii de la Petrotel Lukoil au fraudat statul român cu 2 miliarde de dolari

loading...

Rușii de la compania petrolieră Petrotel Lukoil aplicau o metodă ingenioasă prin care reușeau să fraudeze statul român și să nu plătească taxe și impozite. Procurorii DNA au stabilit că rușii transferau profitul din activitatea de producție a Petrotel către entități din cadrul grupului, neînregistrate pe teritoriul României, pentru a nu plăti statului român impozit pe profit.

rafinarie lukoil ploiestiProcurorii DNA Ploiești au trimis luni, în instanţă dosarul SC Petrotel Lukoil din Ploieşti şi Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, dosar cu cel mai mare prejudiciu din istoria României, peste 1,7 miliarde de dolari.

SC Petrotel Lukoil din Ploieşti şi Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda sunt acuzate de spălare de bani, folosirea cu rea-credință a creditului societății și complicitate la spălare de bani.

Printre cei trimiși în judecată se numără şi Andrey Iurevici Bogdanov, directorul general al S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, care este acuzat de folosirea cu rea credinţă a capitalului societăţii.

“Politica de afaceri practicată de SC Petrotel Lukoil SA a fost aceea de a transfera profitul din activitatea de producție către entități din cadrul grupului, neînregistrate pe teritoriul României, cu scopul vădit de a nu constitui și datora statului român impozite și taxe sub forma de impozit pe profit“, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Petrotel Lukoil a încheiat contracte de achiziție de materie primă (țiței), precum și contracte de livrare de produse finite în condiții de preț dezavantajoase, având ca rezultat generarea de pierderi determinate de practicarea unor prețuri de livrare situate sub costurile de producție.

În perioada 2011 — 2014, SC Petrotel Lukoil SA a raportat prin situațiile financiare anuale o pierdere cumulată din activitatea de exploatare de 1.403.611 mii lei, din care 29,16% respectiv suma de 409.357,2 mii lei reprezintă pierderea din activitatea de export și livrări intracomunitare, procentele variind de la un an la altul și anume 49,10% în anul 2011, 77,92% în anul 2012, 16,40% în anul 2013 și 28,28% în anul 2014.

Procurorii susțin că practicarea de prețuri de vânzare inferioare prețurilor de cost a fost efectuată cu intenție, motivat de faptul că circa 84% din vânzări au fost efectuate către societăți comerciale din cadrul grupului Lukoil, scopul final al acestei politici de prețuri fiind acela de a externaliza profitul și de a nu achita sume sub formă de impozit pe profit către bugetul de stat.

De asemenea, prin practicarea unor prețuri de vânzare inferioare costurilor de producție determinate, stabilite și urmărite de administratorii SC Petrotel Lukoil SA, compania s-a decapitalizat, iar pentru a susține fluxurile de fabricație ea a fost “obligată” să se împrumute tot de la entități din cadrul grupului, indică rechizitoriul.

Astfel, în perioada 2008 — 2014, SC Petrotel Lukoil SA a împrumutat de la Lukoil Europe Holding BV — Olanda (acționar majoritar al societății), suma de 1.845.100.883 USD și 514.908.316 euro, sume care în bună parte au fost rambursate, dar care au generat dobânzi în valoare totală de 259.549.903 lei numai în perioada 2010 — 2013, acestea fiind înregistrate în contabilitatea societății, afirmă procurorii.

Procurorii spun că aceasta ar fi una din explicațiile pentru care SC Petrotel Lukoil SA a raportat prin situațiile financiare anuale ale perioadei 2010 — 2014 pierderi financiare totale de 674.095.408 lei.

În perioada analizată, respectiv 2011-2014, SC Petrotel Lukoil SA a beneficiat din partea statului român, prin instituțiile fiscale, de o facilitate fiscală constând în amânarea la plată a TVA-ului datorat pentru operațiunile de import a materiei prime în vamă. Numai pentru perioada analizată, valoarea amânării la plată a TVA este de 3.954.555.400 lei. Facilitatea a fost acordată începând cu anul 2008, astfel că valoarea TVA-ului amânat la plată pentru perioada 2008 — noiembrie 2014 este de 6.167.477.838 lei.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata