Mediafax Grup, evaziune fiscală de 13 milioane de lei. Firma acuză presiuni ale procurorilor și sesizează CSM

loading...

Compania de presă Mediafax Group, acuzată de procurori de evaziune fiscală și spălare de bani, cu un prejudiciu la bugetul de stat de 13 milioane de lei, acuză anchetatorii de presiuni și abuzuri și a decis să sesizeze Consiliul Superior al Magistraturii.

mediafax group - evaziune fiscala - parchetParchetul General a anunțat vineri, prin intermediul unui comunicat de presă, faptul că Mediafax Group este cercetată penal pentru spălare de bani și că patru persoane din conducerea firmei, sunt reținute de procurori și propuse pentru arest preventiv.

Procurorii susțin că printr-o decizie din data de 23 aprilie 2013, i s-a acordat societăţii comerciale MEDIAFAX GRUP SA eşalonarea la plată pe o perioadă de 24 de luni a obligaţiilor fiscale exigibile, în sumă totală de 3.949.358 lei. În acest context, societatea comercială menţionată, reprezentanţi ai acesteia, precum şi persoane din cadrul unor cabinete de avocatură implicate în avizarea legalităţii actelor acestei societăţi, au creat şi aplicat, în mod continuat, o schemă de sustragere de la plata taxelor şi impozitelor, implicând constituirea unor societăţi fantomă pe numele unor persoane lipsite de posibilităţi materiale, profitând tocmai de situaţia acestora, societăţi ce au fost antrenate în circuitul comercial astfel alcătuit.

În acest fel SC MEDIAFAX GRUP SA era protejată, responsabilitatea plaţii taxelor şi impozitelor fiind transferată în sarcina celorlalte societăţi, împotriva cărora se declanşau masurile de poprire a conturilor pentru neplata taxelor şi executare silită a acestora, proceduri inutile deoarece nu deţineau în patrimoniu bunuri sau alte active ce puteau fi executate.

Din probele administrate până la acest moment, a rezultat că reprezentanţii de drept ai societăţilor comerciale fantomă nu au exercitat în fapt administrarea acestora, controlul fiind asigurat de către inculpaţii Grigoruţă Roxana, Cozac Dana şi Dinu Sorin, persoane cu funcţii de conducere ai SC MEDIAFAX GRUP SA. Astfel, aceştia erau cei care dispuneau emiterea facturilor în numele societăţilor fantomă, indicând sumele ce trebuiau facturate, plăţile către colaboratorii societăţilor respective (deja angajaţi cu contract individual de muncă la SC MEDIAFAX GRUP SA sau alte societăţi din grup), coordonând, totodată, activitatea persoanei desemnată de către aceştia pentru a se ocupa de organizarea contabilităţii societăţilor fantomă. Persoanele beneficiare ale drepturilor de autor, din care o parte semnificativă erau angajate şi la societăţile din grup cu contracte individuale de munca, erau determinate de angajaţii de la resurse umane să semneze contracte de cesiune drepturi de autor cu aceste societăţi, fără a intra în contact direct cu reprezentanţii legali, în sensul existenţei unor negocieri a clauzelor de contractare a muncii acestora, de termene de livrare a produselor, etc.. Practica semnării contractelor de cesiune drepturi de autor, între persoanele angajate ale MEDIAFAX GRUP SA şi societăţile controlate de persoanele cercetate, se perpetua de la o luna la alta prin semnarea de acte adiţionale la aceste contracte (în cadrul cărora se modifica doar suma remuneraţiei), angajaţii fiind puşi în faţa faptului împlinit ori de cate ori erau chemaţi la departamentul resurse umane al MEDIAFAX, unde le erau prezentate spre semnare respectivele înscrisuri, cei mai mulţi dintre angajaţi semnându-le fără a le mai citi, activitatea fiind o pură formalitate. Semnarea contractelor de cesiune drepturi autor se făcea fără a exista o negociere prealabilă, cu toate că această condiţie era o prevedere contractuală. Mai mult, decizia rezilierii şi semnării unor noi contracte cu alte societăţi nu se făcea la iniţiativa angajaţilor, aceştia fiind practic transferaţi prin decizia conducerii MEDIAFAX către alte societăţi comerciale în care modul de colaborare (angajare) se desfăşura identic.  Prejudiciul total produs bugetului general consolidat al statului, prin activitatea infracţională derulată de inculpaţi, este în cuantum de 16.809.964 lei”, se arată în comunicatul de presă al Parchetului General.

Ancheta în cazul Mediafax Group a a început la sesizarea Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală. Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au dispus, la data de 11 decembrie 2014, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii:

  • SC MEDIAFAX GRUP SA, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de spălare de bani;
  • COZAC DANIELA (aflată în stare de reţinere), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală;
  • GRIGORUŢĂ ROXANA DORINA (aflată în stare de reţinere), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani;
  • DINU SORIN NICOLAE (aflat în stare de reţinere), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani;
  • CHIŞ GHEORGHE DRAGOŞ (aflat în stare de reţinere), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani;

În cursul zilei de astăzi, 12 decembrie 2014, inculpaţii Grigoruţă Roxana Dorina, Dinu Sorin Nicolae, Chiş Gheorghe Dragoş urmează să fie prezentaţi judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru  o perioadă de 30 de zile.

Mediafax Group a reacționat la aceste măsuri dispuse de procurori și precizează, într-un comunicat, că procurorii fac abuz și că îşi va apăra în justiției, punctul de vedere, precizând că nu face evaziune fiscală.

Acţiunea în forţă a procurorilor împotriva Mediafax Group a fost determinată de soluţia pronunţată de Judecătoria Sector 2 prin care au fost desfiinţate măsurile asiguratorii instituite de inspectorii antifraudă faţă de Mediafax Group în urmă cu aproximativ trei luni şi jumătate. Pretinsul prejudiciu estimat de inspectorii antifraudă s-a bazat pe recalificarea veniturilor din drepturi de autor în venituri din activităţi dependente, deşi legea interzice expres acest lucru. În fapt, procurorii şi inspectorii antifraudă califică activităţile de drept de autor independente ca dependente şi le încadrează la evaziune fiscală. Avem un punct de vedere diferit asupra faptelor şi îl vom promova cu vigoare în justiţie“, se arată în comunicatul Mediafax Group.

Firma lui Adrian Sârbu susține că procurorii au comis abuzuri în anchetarea angajaților Mediafax Group și drept urmare va sesiza CSM.

“În ultima săptămână, persoane din management s-au prezentat în faţa procurorilor şi au motivat decizia externalizării drepturilor de autor. Ele s-au declarat permanent la dispoziţia procurorilor. În urma percheziţiilor de joi dimineaţă, au fost duse la parchet, cu mandate de aducere cu însoţitor, deşi acestea se emit numai împotriva celor care se sustrag convocărilor Parchetului. Aici au fost ţinute peste 12 ore pe holuri, hărţuite psihic şi fizic, pentru o declaraţie formală, de 10 minute. Tratamentul umilitor a continuat în special pentru persoanele de gen feminin, care au fost ţinute în arest în condiţii improprii.Schimbarea la interval de ore a calităţii anchetaţilor din suspecţi în inculpaţi, fără ca în răstimpul scurs să se fi administrat vreo probă decisivă care să justifice agravarea calităţii iniţiale este de natură să creeze suspiciunea că asistăm la soluţii prestabilite în afara dosarului”, precizează Mediafax Group în comunicatul de presă.

Compania spune că acţiunea procurorilor decredibilizează nejustificat Mediafax în faţa clienţilor şi a furnizorilor creând premisele rapide pentru lichidarea forţată a societăţii.

Pe 28 noiembrie, Mediafax Group, controlat de Adrian Sârbu, unul dintre cele mai mari trusturi de presă din România, a cerut, la Tribunalul Municpiului București, intrarea în insolvență.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul de Finanțe, la sfârșitul lui 2013, Mediafax Group înregistra datorii de 15,4 milioane de euro.

În 2013, cifra de afaceri a fost de 17,5 milioane euro, iar pierderile au ajuns la 2,6 milioane euro. Trustul de rpesă are în prezent 263 de angajați.

1959 0
loading...
No Comment

Lasă un comentariu

*

*