Breaking news

Despăgubiri de milioane de euro pentru copii arși la Maternitatea Giulești

loading...

Judecătoria Sector 6 a decis marți ca Maternitatea Giulești să plătească desăpgubiri în cuantum de 800.000 de euro pentru familiile celor șase bebeluși arși de vii în incendiul din 16 august 2010.

maternitatea.giulesti80.000 de lei pare să fie prețul fiecărui copil ars de viu, pe 16 august 2010, în salonul Maternității Giulești.

La aproape trei ani de la tragedia din salonul de neonatologie de la Maternitatea Giuleşti, magistraţii Judecatoriei Sectorului 6 au decis azi ca spitalul să plătească o amendă penală în valoare de 80.000 de lei pentru fiecare copil ars. Asistenta medicală Florentina Daniela Cârstea, cea care avea în grijă copii, a fost condamnată la 2 ani şi 2 luni de închisoare cu executare. Iar şeful Departamentului Tehnic al spitalului a primit aproape 4 ani de închisoare cu suspendare.

Maternitatea a fost amendată penal cu 400.000 de lei pentru ucidere din culpă. Managerul Spitalului a fost amendat cu 6.500 de lei.

În dosarul incendiului de la Maternitatea Giuleşti, procurorii Parchetului General au trimis în judecată cinci angajaţi ai unităţii sanitare – asistenta Florentina Cârstea, şeful serviciului tehnic, Vasile Dima, fostul manager al spitalului, medicul Bogdan Marinescu, şeful Secţiei de Neonatologie, medicul Ioan Toma Adrian, precum şi electricianul spitalului Gigel Oprea.

Asistenta Florentina Cârstea este acuzată de ucidere din culpă (cu consecinţa decesului a şase nou-născuţi) şi vătămare corporală gravă din culpă (cinci infracţiuni), iar Bogdan Marinescu, Vasile Dima, Ioan Adrian Toma şi Gigel Oprea – de neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Pe 16 august 2010, în jurul orei 18:30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuţi din Secţia de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu” a izbucnit un incendiu în care şase nou-născuţi au decedat, iar alţi cinci au suferit vătămări corporale grave.

De asemenea, s-a produs o pagubă materială de 1.500.602 lei, prin distrugerea aparaturii medicale şi a celorlalte obiecte din salon.

Potrivit procurorilor, prin natura sa, prin circumstanţele şi consecinţele produse, evenimentul prezintă unicitate în plan naţional, având un impact social deosebit.

Concluziile expertizei tehnice realizate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – Insemex din Petroşani au evidenţiat că incendiul izbucnit a fost cauzat de supraîncălzirea elementelor de contact ale ştecherului montat pe cablul de alimentare cu energie electrică al aparatului de aer condiţionat. Cauza a fost una de natură electrică, fiind determinată de un proces fizico-chimic incendiv, şi nu exploziv.

În timp ce bebelușii erau prăjiți la 200 de grade Celsius în salon, asistenta care trebuia să îi supravegheze petrecea împreună cu alte cadre medicale ziua onomastică a unei colege.

Asistenta Florentina Cârstea  a declarat anchetatorilor că a lipsit doar câteva minute din încăpere pentru a merge la toaletă. Procurorul Marius Iacob a contrazis-o cu probe și a declarat presei că timp de 45 de minute de la producerea exploziei, nimeni nu a intrat în salonul în care erau cei 11 nou născuţi. Pe 24 august 2010, asistenta a fost arestată pentru 29 de zile fiind cercetată pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă.

Anchetatorii au stabilit că instalaţia de la aparatul de aer condiţionat care se afla în secţia de terapie intensivă era una improvizată. Întrucât cablul original al aparatului de aer condiţionat nu era suficient de lung pentru a fi conectat la priză acesta a fost prelungit în mod neprofesional. Căldura excesivă din salon a dus la topirea ștecherului și astfel s-a produs un scurt cirucit care a declanșat incendiul. Pe 20 iulie o firmă de specialitate a verificat amănunțit instalația din spital și nu  adescoperit nicio neregulă. Firma primea 7,000 de euro în fiecare lună pentru mentenanța instalațiilor maternității.

Fiecate familie al cărei copil a murit în urma exploziei de la Maternitatea Giulești, a primit 5,000 lei din partea Guvernului, ca și ajutor financiar, în timp ce familiile copiilor răniţi au primit câte 3.000 lei.

Secția de neonatologie a fost renovată de Primăria Capitalei, urmele au fost șterse, nou născuții îngropați fără preot pentru că nu fuseseră creștinați iar părinții rămân cu durerea în suflet și cu speranța că cineva va plăti pentru sufletele nevinovate ce au pierit în incendiu.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata