Breaking news

Mărturii șocante ale supraviețuitorilor accidentului aviatic din localitatea Beliș, județul Cluj

loading...

Medicul Valentin Calu de la Spitalul Elias, rănit în accidentul aviatic de la Cluj, și-a sunat șefa și i-a spus că s-a prăbușit cu avionul și că abia mai respiră.

avion medical prabusit la clujLa bordul avionului se aflau patru medici: Valentin Calu- Spitalul Elias, Radu Zamfir – Spitalul Fundeni, Cătălin Pivniceru – Spitalul “Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor, o studentă la Medicină şi doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.

Imediat după prăbuşire, Valentin Calu a sunat-o pe Dana Safta, directorul Spitalului Elias din București și i-a spus de tragedie: Ne-am prăbuşit. Sunt întins pe pământ şi abia respir.

Dr. Dana Safta a povestit la Antena 3 discuția avută cu medicul Valentin Calu: M-a sunat prima oară la 16.34. Mi-a spus: ‘Ne-am prăbuşit. Sunt întins pe pământ şi abia respir’. Ulterior, mi-a relatat că, după ce a constatat că se poate mişca, colegul meu a dat foc obiectelor din bagajul său – papuci, halat, after-shave -, pentru a se putea încălzi.

Răzvan Petrescu, copilotul avionului, este în stare critică, acuzând un şoc hipovolemic ca urmare a hemoragiei masive. În timp ce medicii Valentin Calu, Cătălin Pivniceru şi Sorin Ianceu sunt în stare medie spre gravă, cu fracturi multiple. Radu Zamfir, al patrulea medic din avion, este în stare relativ bună, având doar răni superficiale.

Din păcate, pilotul Adrian Iovan și studenta în anul V la Institutul de Medicină Militară din Bucureşti, au decedat.

Unul dintre medicii din aeronavă a reuşit să sune la 112, la ora 16.16, anunţând prăbușirea avionului.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de un pădurar, după o căutare de aproximativ cinci ore.

În urma parcurgerii arealului de căutare, în mod perimetral, pe sectoare de căutare stabilite, parcurse de echipe de la diverse structuri, o echipă de silvicultori a reuşit identificarea aeronavei implicată în incidentul aviatic produs astăzi, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba. În acest moment, două persoane sunt declarate decedate, respectiv cea încarcerată şi  o femeie găsită în stop cardio-respirator. Aceasta a fost transportată din vârful muntelui la un drum forestier, fiind preluată de o ambulanţă tip C, în vederea efectuării manevrelor de resuscitare, care, din nefericire, nu au dat rezultate. Celelalte persoane au fost evaluate de personalul medical de pe ambulanţele SMURD. În funcţie de decizia medicului coordonator, victimele au fost transferate la unităţile de primiri urgenţe pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate”, se arată în comunicatul de presă al ISU, remis exclusivNEWS.ro.

Autoritățile au trimis în zonă și un elicopter de la SMURD Mureş, însă din cauza ceții, acesta a fost nevoit să se retragă.

Avionul de mici dimensiuni de tip BN2 a decolat luni de pe Aeroportul Băneasa din Capitală la ora 13.55, cu destinația Aeroportul Internaţional Oradea, unde ar fi trebuit să aterizeze la 16.35. Zborul era unul umanitar, având drept scop transportul de organe prelevate de la un bărbat de 60 de ani aflat în moarte clinică la Spitalul din Oradea.

Prin intermediul unui comunicat de presă, Ministerul Transporturilor precizează că: Potrivit datelor oficiale, aeronava care avea la bord doi piloți și cinci pasageri a decolat în data de 20 ianuarie 2014, la ora 13.35 de pe Aeroportul Internațional Aurel Vlaicu din București cu destinația Aeroportul Internațional Oradea, unde ar fi trebuit să aterizeze la ora 16.35. În jurul orei 16.00, autoritățile au fost informate că echipajul a aterizat forțat în apropierea localității Beliș, județul Cluj. Cele șapte persoane aflate la bordul aeronavei au supraviețuit și, potrivit specialiștilor, viața nu le este pusă în pericol. La manșa avionului se afla pilotul Adrian Iovan, cu experiență de peste 16.000 de ore de zbor, având licențele în termen de valabilitate, atât el cât și copilotul  Răzvan Petrescu. Datele tehnice ale aeronavei confirmă faptul că deținea certificat de navigabilitate în termen de valabilitate.

Instituțiile specializate ale Ministerului Transporturilor – Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR), Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian (Romatsa) și Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (CIAS) culeg informații despre accidentul în care a fost implicată aeronava de tip Britten – Norman Islander (BN – 2), având înmatricularea YR – BNP, aflată în proprietatea Școlii Superioare de Aviație Civilă, pentru a determina cauzele care au dus la producerea acestuia. O echipă de specialiști CIAS se deplasează la fața locului pentru investigații.

Zborul umanitar avea loc în baza unui contract pe care Școala Superioară de Aviație îl are cu Serviciul de Ambulanță București-Ilfov.

Parchetul Curţii de Apel Alba a deschis dosar în cazul incidentului aviatic, urmând să se stabilească dacă procurorilor din Alba sau celor din Cluj le revine competenţa de anchetare a tragediei aviatice.

În cadrul operaţiunilor de căutare-salvare a persoanelor implicate în accidentul aviatic au participat peste 70 de pompieri din cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă ale judeţelor Cluj, Bihor, Mureş şi Alba, forţe ale jandarmilor montani, poliţiei, angajaţi ai Parcului Naţional “Munţii Apuseni”, echipe de salvamontişti, voluntari, alături de două grupe de militari din cadrul M.Ap.N.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata