Breaking news

Mărturia cutremurătoare a unei asistente: Încă ieşea fum din el. Mă implora să-l salvez

loading...

La o zi de la cea mai mare tragedie produsă în România, după Revoluție, soldată cu moartea a cel puțin 27 de persoane, o asistentă care a ajuns prima cu ambulanța la Clubul Colectiv, povestește momentele de groază prin care a trecut. Asistenta, cu o experiență de 22 de ani pe salvare, a fost cutremurată de carnagiul găsit la club.

foto-socante-club-colectiv-mortiTinerii fugeau disperați din club, dezbrăcați și plini de arsuri, și se năpusteau asupra medicilor și salvărilor, implorându-le să-i salveze. Mărturia îi aparține asistentei Violeta Maria Naca.

Aceasta a fost de serviciu vineri seară pe ambulanţă, povesteşte despre victimele de la Colectiv că plângeau, urlau, o implorau să le ia, ”curgea carnea de pe ele”.

Mărturia asistentei a fost publicată pe facebook de Claudia Postelnicescu.

Iniţial, asistenta Violeta Maria Naca i-a povestit că iniţial echipa medicală a crezut că este chemată la un incendiu banal, fiind al doilea echipaj ajuns la faţa locului, după care au apărut “pompierii agitaţi” şi “primele două victime”.

“Totul era ca un coşmar. Mergeau, urlau, se târau. Tineri desfiguraţi. Urlau mulţi. Eram două salvări. Una dintre victime era o tânără rănită grav. Ţipa la mine să venim mulţi. Mă implora. Spunea că sunt 300 de tineri, arşi, călcaţi în picioare. Am implorat plângând pe cei de la dispecerat că sunt sute de oameni arşi. Plângeam. Săreau arşi pe mine, urlau. Voiau să intre mulţi în ambulanţe. Şi nu puteam să plecăm cu fata rănită grav. Nu se dădeau din drum”, povesteşte asistenta.

Apoi, au apărut alţi patru grav răniţi, care izbeau în ea, în salvare şi de pe care “curgea pielea, carnea”: Urlau să îi iau, să nu îi las în urmă. Am implorat dispeceratul să aducă mai multe ambulanţe, că e haos. Să vină poliţia. Rupeau jacheta de pe mine.

Un pompier cu o tânără de 18 ani, arsă pe 98% din corp, a implorat-o pe asistentă să o ia pe fată: Ia-o mai repede din braţele mele. Doamne, cât de tânără e! Salveaz-o! Am şi eu o fată acasă!. Mi s-a făcut rău. Veneau mulţi, mulţi de tot. Civili urlau, tineri răniţi trăgeau de doctori, aproape smulgându-le hainele. Implorau să fie ajutaţi, să fie salvaţi. Se aruncau în faţa ambulanţelor. Dădeau cu pumnii în ambulanţe.

Însă, dintre toate cazurile pe care le-a văzut în fața ochilor, unul a cutremurat-o cumplit. Un copil de 16 ani, cu arsuri pe tot corpul,  din care încă mai ieșea fum, plângea cu sânge și îi spunea să-l salveze.

“Tânăra arsă nici nu mai avea haine pe ea. Apoi am intrat urlând la Colţea, cu patru răniţi grav. Ţipam să vină toţi doctorii, că e carnagiu. Toată lumea era în stare de şoc. AM VĂZUT IADUL!
Doi doctori de la echipaje au rămas la faţa locului. Erau şase tineri, jos pe borduri, în stop cardiorespirator. Şoferul din echipaj a resuscitat oameni ore în şir până i-a crescut tensiunea şi i-a ţâşnit sângele pe nas. (…) Mai era un copil de doar 16 ani! 16 ani! A plâns echipajul la resuscitarea lui. Nu se îndurau. Apoi l-au adus pe fratele lui, pe braţe, la mine. Era grav, era ars tot. Avea ochii umflaţi şi roşii, plângea. Întreba: Sunt rău? E grav?. Apoi au adus altul. Era 70%. Plângeam. Cădea carnea de pe el. Întreba dacă mai trăieşte. Dacă e grav. Era aproape de comă. Îi curgeau lacrimi din ochi, cu sânge. Îmi spunea să îl ţin de mână. I-am spus că am un băiat de-o seamă cu el. Mi-a răspuns: Mami, n-o să mor, nu?”, mai spune asistenta.

Ajunsă la spital, asistenta spune că părinţi pupau ambulanţele, urlau şi întrebau unde le sunt copiii: Le-am spus adevărul. Le-am spus că sunt în stare gravă. Mi-au pupat picioarele la Municipal. Era sinistru. Trăgeau de mine şi de colegi, de salvare.

Vineri seară, în jurul orei 22,30, în Club Colectiv din București unde se desfășura un concert al trupei rock Goodbye to Gravity care îşi lansa noul album într-un party de Halloween.

În timpul concertului s-a produs un incendiu de la artificii. Buretele cu care era izolat fonic clubul, inclusiv pe stâlpi, a luat foc instant și s-a extins rapid la plafonul clubului care era decorat cu lemn de brad.

Imediat s-a creat panică din cauza incendiului, cele peste 400 de persoane prezente în club s-au călcat în picioare încercând să se salveze întrucât focul s-a extins rapid și au început să cadă peste ei bucăți de lemn aprinse.

Bilanțul este unul cutremurător, 27 de morți și 146 de răniți internați în spitalele din București. Parchetul General a preluat ancheta și a deschis dosar penal pentru omor calificat.

foto-socante-club-colectiv-morti

raniti-spital-smurd

loading...
1 Comentariu
  1. Liviana Carp spune

    O lăcrima pentru suferinta celor ai căror copii acum sunt îngeri

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata