Breaking news

Mai multe cluburi din București făceau evaziune fiscală de milioane de euro cu ajutorul unui soft

loading...

Un român şi un francez  au iniţiat şi constituit un grup infracțional organizat, prin intermediul căruia au reușit să fraudeze bugetul de stat cu  peste 10 milioane de euro în ultimii șapte ani de zile. Mai exact, cei doi au implementat un soft care emitea bonuri fiscale paralele. Un bon cu prețul real al produsului era înmânat clientului și cel cu valoarea mică, era declarat la Fisc.

diicot - evaziune fiscalaRomânul și francezul au implementat acel soft la casele de marcat a 12 societăți comerciale. Astfel au reușit ca în opt ani să producă o evaziune fiscală de 10 milioane de euro.

”Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bucureşti  au efectuat  un număr de 43 de percheziţii la sediile unor societăţi comerciale/ puncte de lucru de pe raza  municipiilor Bucureşti şi Constanţa, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea  infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, fals in inscrisuri sub semnatura privată şi uz de fals. În  cauză, există suspiciunea rezonabilă că  în perioada 2008-2015, un cetăţean român şi un cetăţean francez  au iniţiat şi constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat și pe care l-au sprijinit și alte persoane, specializat în fraudarea bugetului de stat, prin omisiunea înregistrării și evidențierii în actele contabile a operațiunilor comerciale desfășurate și a încasarilor realizate printr-un număr de 12 societăți comerciale pe care le controlau direct sau prin interpusi. În acest scop, liderii grupului au procurat un program informatic de contabilitate, care se instalează pe casele de marcat, de la o societate comercială din Constanţa, pe care l-a remis angajatilor săi pentru a fi utilizat şi care realiza o dubla evidență, una reală pentru vanzările realizate efectiv și una fictivă pentru vânzările reduse în mod intenționat și fiscalizate, pe baza datelor privind vânzările nereale, diminuate”, se arată în comunicatul de presă al DIICOT, remis exclusivNEWS.ro.

Respectivul  program de contabilitate consta în existenţa a două registre de evidenţă contabilă de acelaşi tip, referitoare la aceleaşi bunuri şi valori.Un registru reflecta realitatea economică şi financiară a contribuabilului, la care accesul era restricţionat şi un alt registru, falsificat, în care erau înregistrate date şi operaţiuni ce reflectau venituri inferioare celor reale pentru produsele livrate şi banii încasaţi.

Programul era accesat cu ajutorul unui card aflat doar în posesia casierelor de la punctele de lucru ale societăţilor care permitea accesul în memoria fiscală a casei de marcat şi efectuarea unor operaţiuni de împărţire a produselor proprii, neîmbuteliate (produse zaharoase şi de patiserie obţinute la unul dintre punctele de lucru din Bucureşti) şi care, cumulate, au înregistrat o pondere mai mare în venituri nefiscalizate.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că începând cu anul  2008 societatea comercială din Constanța a pus la dispoziţie programul informatic unui număr de alţi trei suspecţi, administratori ai unor  societăţi comerciale cu profil alimentaţie publică şi divertisment.

La solicitarea suspecţilor, contabilii societații au întocmit în fals evidența contabilă prin atestarea vânzărilor nereale realizandu-se un prejudiciu important  bugetului de stat.

 

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism- Serviciul Teritorial Bucureşti  au dispus la data de 13.11.2015 punerea în mişcare a acţiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a  inculpaţilor: CONSTANTINESCU TUDOR MIHAI, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală în formă continuată şi instigare  la fraudă informatică în formă continuată, CARTAȘ MARIA MIHAELA, CUCONA CRISTIAN şi MOROȘAN MIHAIL, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, în varianta aderării și sprijinirii, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi complicitate la fraudă informatică în formă continuată.

În fapt, s-a reţinut că în perioada 2008-2015 inculpatul CONSTANTINESCU TUDOR MIHAI a iniţiat şi constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat și pe care l-au sprijinit și alte persoane, specializat în fraudarea bugetului de stat prin omisiunea înregistrării și evidențierii în actele contabile a operațiunilor comerciale desfășurate și a încasarilor realizate prin societățile comerciale CHOCO ATENEU S.R.L., CHOCO MOSILOR S.R.L., COZA NOSTRA ART S.R.L., THEOBROMA CONSULT S.R.L., THEOPROD ART S.R.L., SC SOLUTIONS CENTER S.R.L., S.C. GLOBAL INTERCONSULT S.RL., S.C. GLOBAL INTERFOOD S.R.L., S.C. DESERT PROD S.R.L., S.C. DELICES CUISINE S.R.L., S.C. CCT INNOVATION S.R.L., S.C. MAESTRO PROD FOOD  S.R.L. pe care le controla direct sau prin interpusi.

În acest scop, inculpatul a procurat de la inculpaţii CUCONA CRISTIAN si MOROȘAN MIHAIL un program informatic de contabilitate care permitea instalarea în casele de marcat şi care realiza o dubla evidență, una reală pentru vanzările realizate efectiv și una fictivă, pentru vânzările reduse în mod intenționat și fiscalizate, pe baza datelor privind vânzările nereale, diminuate.

De asemenea, s-a reţinut că în perioada 2008-2015 inculpata CARTAȘ MARIA MIHAELA,  în calitate de contabil-şef în cadrul societăţilor mai sus menţionate a aderat la grupul infractional organizat pe care l-a sprijinit în baza aceleiasi rezolutii infractionale, prin colectarea sumelor de bani încasate din vânzările nedeclarate precum şi prin întocmirea evidentelor  contabile în baza unor date nereale, modificate si falsificate privind vânzarile realizate la punctele de lucru ale societatilor menționate.

Prejudiciul estimativ produs bugetului de stat este în cuantum de 2 281 915 de lei (echivalentul a 512 036, 60 de euro).

Totodată, prin ordonanțele din data de 13.11.2015 s-a dispus față de inculpații PUFU AUR ROMEO CEZARIAN, NISTOR ALEXANDRU CRISTIAN, SAMSON MIHAI, PISMAC CRISTINA şi VESPE IULIA CARMEN  luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 zile.

În cauză se efectuează cercetări și față de alte persoane sub aspectul săvârșirii infracțiunilor mai sus menționate, în cauză dispunându-se și instituirea unor sechestre asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului.

În cauză se va solicita Tribunalului Bucureşti luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii mai sus menţionaţi.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata