Breaking news

MAE spune că a acordat sprijin consular familiei Regelui Cioabă, pentru repatrierea cadavrului

loading...

Ministerul Afacerilor Externe spune că a oferit servicii consulare familiei lui Florin Cioabă, prin intermediul Ambasadorului României în Turcia, de fiecare dată când romi au solicitat acest lucru.

florin cioabaMAE spune că a fost informat cu privire la spitalizarea în Antalya a cetăţeanului român Florin Cioabă, în data de 13 august 2013, de către Ambasada României la Ankara.

Misiunea diplomatică a României a fost contactată telefonic de către fiul acestuia, solicitând sprijin pentru identificarea celei mai bune unităţi medicale de profil şi pentru asigurarea serviciilor de translaţie în relaţia cu cadrele medicale.

Din acel moment, Ambasada României la Ankara, sub coordonarea Centralei MAE, a întreprins următoarele demersuri:

–       A luat de urgenţă legătura cu managerul spitalului Ozel Anadolu, unde era internat cetăţeanul român, Florin Cioabă, reprezentantul misiunii diplomatice fiind informat de medici că starea de sănătate a pacientului este foarte gravă.

–       A contactat, la solicitarea familiei, reprezentanţii Consulatului Onorific din Antalya pentru identificarea celui mai bun spital specializat în tratarea afecţiunilor de inimă, fiind recomandat Spitalul Medikal Park.

–       A realizat demersurile necesare pentru a pune la dispoziţia familiei un translator de limba turcă, beneficiind în acest sens de sprijinul Consulatului Onorific din Antalya.

–       Ambasada României la Ankara s-a aflat în permanentă legătură atât cu familia pacientului, cât și cu translatorul. La data de 14 august, o echipă de medici români s-a deplasat la spitalul Ozel Anadolu, unde a analizat starea de sănătate a cetăţeanului român. Traducătorul a fost prezent pe toată durata evaluării, pentru facilitarea dialogului dintre medicii turci şi români.

–       Misiunea diplomatică a oferit sprijin secretarului de stat Raed Arafat pentru a intra în legătură telefonică cu medicii turci.

–       Misiunea a contactat Ministerul Sănătății de la Ankara – Direcția Relații Internaționale – pentru a identifica unități spitalicești sau clinici de cardiologie performante din Ankara și Istanbul, în eventualitatea în care situația bolnavului ar permite să fie transferat în altă localitate. În cursul zilei de 16 august 2013, cetăţeanul Florin Cioabă, aflat în continuare în stare gravă, a fost transferat la Spitalul Universitar Akdeniz din Antalya, spital identificat de către familie, altul decât cel recomandat de Ambasadă.

–       Prin intermediul Consulatului Onorific din Antalya, Ambasada a acordat sprijin familiei Cioabă pentru contactarea Spitalului Universitar Akdeniz din Antalya, care oferea posibilitatea unei intervenții chirurgicale. La solicitarea fiului pacientului, Ambasada a contactat un reputat specialist cardiolog, în scopul analizării posibilității unei intervenții chirurgicale. Prin urmare, la data de 16 august, pacientul a suferit o intervenţie chirurgicală.

–       Familiei pacientului i s-au comunicat de către spital, anterior efectuării operaţiei, costurile estimative pentru tratament şi spitalizare, aceştia semnând documente prin care se obligau să suporte costurile.  Aceste documente nu au fost remise şi Ambasadei de la Ankara. În schimb, spitalul a solicitat Ambasadei garanţii că factura finală va fi onorată.

–       Ulterior decesului pacientului Florin Cioabă, survenit în data de 18 august, familia acestuia a solicitat misiunii diplomatice asistenţă în vederea repatrierii trupului neînsufleţit şi a contactat o firmă de pompe funebre, pentru a asigura transportul trupului pe teritoriul României.

–       La cererea fiului cetăţeanului decedat, care s-a deplasat în Turcia cu autoturismul, misiunea diplomatică a întreprins demersuri pe lângă autorităţile turce pentru a clarifica dacă acesta se poate reîntoarce în ţară pe calea aerului, întrucât legislaţia turcă prevede faptul că un cetăţean străin care intră pe teritoriul Turciei cu autoturismul trebuie să părăsească ţara în acelaşi mod.

–       De asemenea, fiul decedatului a solicitat sprijinul Ambasadei pentru preluarea corpului neînsufleţit de la spital deoarece spitalul a condiţionat acest lucru de plata restanţelor privind serviciilor medicale.

–       Atât în ziua decesului cât şi astăzi, 19 august, misiunea s-a adresat conducerii spitalului solicitând urgentarea procedurilor de eliberare a actului constatator al decesului, precum şi urgentarea emiterii facturii pentru serviciile medicale prestate efectiv. Aceste demersuri au facilitat semnificativ finalizarea mai rapidă a procedurilor desfăşurate la spital.

–       Totodată, Ambasada a transmis o nota verbală Ministerului turc al Afacerilor Externe şi Ministerului turc al Sănătăţii cu solicitarea de sprijin în vederea repatrierii trupului neînsufleţit.

–       La această oră, Consulul Ambasadei de la Ankara, care s-a deplasat de urgenţă la Antalya, este în curs de a acorda asistenţă familiei pentru înregistrarea decesului la autorităţile turce, în conformitate cu cadrul legal existent. Consulul român este pregătit ca, în baza documentelor  emise de autorităţile turce, să elibereze paşaportul mortuar necesar repatrierii trupului neînsufleţit.

–       În ceea ce priveşte momentul repatrierii, această operaţiune se va putea desfăşura în funcţie de finalizarea procedurilor care ţin de autorităţile locale turce şi de firma de transport contractată de familia cetăţeanului român decedat.

Ambasada României la Ankara s-a aflat, din momentul informării de către familie asupra situaţiei grave de sănătate a lui Florin Cioabă, în permanentă legătură cu membrii familiei acestuia pentru acordarea sprijinului consular pe care statul român îl acordă tuturor cetăţenilor români aflaţi străinătate în situaţii dificile, în baza competenţelor legale.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata