Breaking news

MAE condamnă autoritățile ruse pentru încălcarea relaţiilor diplomatice

loading...

La 24 de ore de la momentul anunțului reținerii unui diplomat român la Moscova, Ministerul Afacerilor Externe reacționează printr-un comunicat de presă în care condamnă autoritățile ruse pentru modul cum au tratat un diplomat român și au decis să expulzeze din România a unui diplomat din Ambasada Rusiei de la București.

Ministerul-Afacerilor-Externe-al-Romaniei-MAEMinisterul Afacerilor Externe condamnă încălcarea gravă de către autorităţile Federaţiei Ruse a prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961 prin reţinerea, în cursul zilei de 16 august 2010, a unui diplomat român acreditat la Moscova, precum şi prin tratamentul complet neadecvat aplicat acestuia.Potrivit prevederilor art. 29 din Convenţia menţionată, „persoana agentului diplomatic este inviolabilă. El nu poate fi supus nici unei forme de arestare sau detenţie. Statul acreditar îl tratează cu respectul care i se cuvine şi ia toate măsurile corespunzătoare pentru a împiedica orice atingere aducă persoanei, libertăţii şi demnităţii sale”. O protecţie asemănătoare este asigurată documentelor, corespondenţei şi bunurilor agentului diplomatic, conform prevederilor art. 30 alin. 2 din Convenţia de la Viena. De asemenea, agentul diplomatic se bucură de imunitate de jurisdicţie penală a statul acreditar, aşa cum reiese din prevederile art. 31 alin. 1 al aceleaşi Convenţii.”, se arată în comunicatul MAE.

Ministerul Român de Externe a răspuns autorităților ruse prin aceeași metodă, au decis expulzarea din România a unui diplomat rus din cadrul Ambasadei Rusiei de la București.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis astăzi părţii ruse decizia autorităţilor române privind declararea persona non grata a unui diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, cu rang diplomatic echivalent (secretar I), solicitându-se, totodată, părăsirea de către acesta a teritoriului României în termen de 48 de ore”, se arată în comunicatul oficial al Ministerului Afacerilor  Externe din România.

MAE a transmis autorităților ruse că diplomatul român se va întoarce în România în termenul precizat.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata