Breaking news

Livia Stanciu se opune proiectului de lege care prevede sancționarea judecătorilor care greșesc

loading...

Judecătoarea Livia Stanciu, Președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție din România, nu vrea ca magistrații (judecătorii și procurorii), să fie sancționați în vreun fel, și nici să suporte despăgubirile plătite de statul român în caz de erori judiciare.

livia stanciuLivia Stanciu, judecătoarea care a reclamat-o la DNA, pe Mariana Rarinca pentru un presupus șantaj, denunț calomnios care a ținut-o pe femeia din Galați, 191 de zile la închisoare, nevinovată fiind, nu vrea ca în România judecătorii și procurorii să plătească dacă greșesc.

Livia Stanciu, procuror la bază, devenit brusc judecător și mai apoi Președinte al Înaltei Curți, se opune proiectului de lege inițiat de 44 de parlamentari, privind răspunderea magistratului.

“Proiectul este extrem de delicat care nu trebuie promovat în orice condiţii, care nu trebuie să fie menit a sancţiona magistratul pentru exercitarea funcţiei cu bună-credinţă. Să nu îl expună unei răspunderi personale, ci doar magistratul să răspundă doar în situaţia în care şi-a exercitat funcţia cu reacredinta sau gravă neglijenţă. Orice răspundere a unei persoane, că vorbim de răspundere civilă, materială sau penală trebuie să aibă la baza ideea de vinovăţie – ideea vinovăţiei magistratului – atribuţii pe care nu şi le exercită cu bună credinţă. Este un proiect de lege extrem de sensibil. N-aş vrea să trageţi vreo concluzie că ar vrea colegii noştri să fie absolviţi de vreo răspundere. Acest proiect de lege trebuie să fie examinat cu multă atenţie de noi toţi. Proiectul nu răspunde exigenţelor normelor de tehnică legislativă. Proiectul de lege se axează pe 3 paliere ale modificării. Persoana care apreciază că a fost vătămată, conform proiectului, acea persoană trebuie doar să fi uzitat de căile de atac fără că să mai fie necesară constatarea în instanţă a acelei erori. Statul are întradevăr un drept de regres împotriva magistratului, însă pentru stat e prevăzută o facultate şi nu o obligaţie, iar acest drept este condiţionat de o decizie definitvă. Instituirea unei obligativităţi pentru stat de a avea o acţiune în regres înlătura de fapt obligaţia statului de a arată dacă magistratul a acţionat cu rea credinţă sau nu. Vom avea zeci de mii de procese pe rolul instanţelor de judecată dacă acest proiect de lege este adoptat”, a spus Livia Stanciu.

Adică mai pe românește, Livia Stanciu vrea ca magistratul greșește iar statul român, plătește.

Comisia Juridică din Camera Deputaților a respins marți, proiectul de lege, care urmează să primească un vot în plen.

România este Campioană Europeană la despăgubiri acordate cetățenilor în urma unor decizii greșite ale justiției române, erori judiciare comise atât de procurori cât și de judecători. În ultimi 25 de ani, România a plătit despăgubiri, în baza deciziilor CEDO, peste 55 de milioane de euro.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata