Breaking news

Laszlo Tokes cere ajutorul Uniunii Europene pentru obținerea autonomiei Ținutului Secuiesc

loading...

Laszlo Tokes a făcut declarații sfidătoare și de neacceptat la adresa statului Român. Europarlamentarul compară Ținutul Secuiesc cu situația din Crimeea și cere ajutorul Uniunii Europene pentru obținerea autonomiei.

tokes ungariaLaszlo Tokes a declarat, luni, în Parlamentul European, că secuii din Ţinutul Secuiesc sunt pe cale să devină minoritari pe propriul teritoriu, aşa cum s-a întâmplat cu tătarii în Peninsula Crimeea şi a cerut ajutor Uniunii Europene pentru obţinerea autonomiei.

Laszlo Tokes a precizat că la Târgu-Mureş a avut loc, luni, o manifestaţie a minorităţii maghiare “împotriva politicii de asimilare a Guvernului român”.

”Secuii din Ţinutul Secuiesc sunt pe cale, precum tătarii din Peninsula Crimeea, să devină o minoritate pe propriul teritoriu”, a spus Tokes, care a cerut Parlamentului European şi celorlalte instituţii europene să-i ajute pe secui să obţină autonomia.

Europarlamentarul PPE Sógor Csaba a declarat că maghiarii vor ca Ţinutul Secuiesc să fie transformat “într-o regiune autonomă cu statut special, cu respectarea integrităţii teritoriale a României”.

Europarlamentarul PNL, Renate Webber a declarat la Digi 24, că declarațiile făcute de Tokes sunt inacceptabile și depășesc orice limită.

Luni seară, aproximativ 4.000 de persoane au participat la comemorarea secuilor ucişi în 1854, organizată la Târgu Mureş, CNS cerând autonomia Ţinutului Secuiesc, dar şi începerea unui dialog cu noul guvern privind statutul regiunii. Oamenii au ascultat discursuri timp de aproximativ trei ore şi jumătate, în faţa Monumentului Secuilor Martiri, după care preşedintele CNS i-a îndemnat pe manifestanţi să se deplaseze pe trotuar spre centrul oraşului. Participanţii au pornit în marş strigând “Hungaria”, “Să piară Trianonul” şi “Autonomia”.

În timpul manifestaţiei, mai multe persoane îmbrăcate în tricouri cu însemnele organizaţiei “64 de Comitate” (HVIM) s-au certat şi îmbrâncit cu jandarmii, la un moment dat aruncându-se cu petarde.

Prefectul de Mureş, Corneliu Grosu, a declarat, marţi, că unii dintre participanţii la “marşul secuilor”, respectiv reprezentanţi ai organizaţiei “64 de Comitate”, au încercat să provoace forţele de ordine, adăugând că astfel de “plimbări prin oraş cu solicitări de rupere a pământului românesc” ar trebui interzise

Prefectul a spus că este “nepermis” ca persoane din afara judeţului “să strice liniştea şi să conturbe populaţia de la Târgu Mureş”, iar “seara, când vin de la serviciu”, locuitorii oraşului să îi asculte pe manifestanţi “când urlă ca disperaţii”.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata