Breaking news

Lapte contaminat cu aflatoxină, descoperit de ANSVSA în 34 de ferme

loading...

Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a anunțat joi, că în urma controalelor efectuate, s-au depistat probe de lapte contaminate cu aflatoxină la 34 de ferme din România.

control firme lapteÎn cadrul unei conferinţe de presă, susținută joi la sediul ANSVSA, Daniel Constantin a anunțat că din 7 martie până pe 15 martie au fost recoltate 1.335 de probe de lapte şi doar 67 de probe au fost pozitive. Din total de 785 de ferme verificate, numai la 34 de ferme au fost găsite nereguli.

Toată această acţiune sanitar-veterinară a avut la bază o certitudine pe care am avut-o în data de 5 martie, când a fost depistată la o fermă din România aflatoxină peste cantitatea admisă la nivel european, de 0,05%. Din data de 7 martie au fost recoltate un număr record de probe pentru analizele din România, de 1.335 (…) Din 1.335 de probe care au fost recoltate în această perioadă, 67 de probe au fost găsite pozitive, deci cu o cantitate de aflatoxină peste limita admisă în Comunitatea Europeană, de 0,05%. Acest lucru înseamnă aproximativ 5% din numărul total de analize. Vorbim despre 34 probe pozitive pentru aflatoxină care s-au găsit în ferme, cinci probe pozitive în centrele de colectare lapte, opt probe pozitive la automatele de vânzare lapte şi 20 de probe pozitive în unităţile de procesare. Toate aceste cazuri au fost izolate, produsele nu au ajuns pe raft, iar astăzi sunt sigure din punct de vedere al consumului„, a declarat Daniel Constantin.

Potrivit ministrului Agriculturii, la ora actuală se ştie foarte clar care sunt fermele cu probleme, precum şi centrele de colectare, iar în câteva zile, se pare că acestea vor putea reîncepe să producă din nou pentru piaţă.

Vicepreşedintele ANSVA, Vladimir Mănăstireanu, a precizat că inspectorii sanitar-veterinari au verificat 785 de ferme, iar rezultate pozitive au fost găsite la 34.

“În urma controalelor, acolo unde am găsit rezultate pozitive am luat următoarelor măsuri: 47 de automate au fost închise temporar, 193 de tone de lapte au fost oprite de la procesare şi de la vânzare şi distruse, 104 tone de produse lactate au fost oprite în depozite şi distruse”, a spus Vladimir Mănăstireanu.

Vicepreședintele ANSVSA a precizat că şi alertele legate de carne de curcan, de vită şi de pasta de mici au fost soluţionate şi închise.

“În ceea ce priveşte alerta de piept de curcan de la un procesator din România, s-a dovedit că suspiciunea nu a fost fondată. În cazul pastei de mici a fost vorba de fraudă. Unitatea procesatoare din Prahova, unde au fost găsite nereguli, a fost închisă şi sancţionată. Acum, patronul este în atenţia organelor antifraudă.  Am închis şi alerta legată de conservele din carne de vită. Rezultatele de laborator au arătat ca procentul de substituire carne de vită cu carne de cal a fost de 1%. Doar procentul mai mare de 1% este considerat fraudă. Deci în acest caz nu a fost vorba de fraudă”, a mai spus Mănăstireanu.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata