Breaking news

La Bârlad 6.000 de români au cerut demisia Guvernului Ponta și interzicerea exploatării gazelor de șist

loading...

Bârlădenii nu vor exploatarea gazelor de șist. Peste 6.000 de români au ieșit duminică în stradă și au cerut interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist ȋn Romȃnia prin fracturare hidraulică, precum şi anularea proiectului RMGC.

protest barlad gaze sistÎn timp ce peste 2.000 de persoane protestau duminică în Capitală, împotriva proiectului de la Roșia Montană, la Bârlad, peste 6.000 de oameni cereau demisia Guvernului Ponta și stoparea exploatării gazelor de șist prin fracționare hidraulică.

Timp de mai bine de două ore, peste 6.000 de persoane adunate în Piața Sfântul Ilie din Bârlad, au strigat la unison NU gazelor de șist și au cerut demisia Guvernului Ponta.

Protestatarii au afişat bannere  cu mesaje precum “Nu fracturării viitorului copiilor noştri” “Ponta nu uita: România nu e a ta!”, “Toată lumea să strige tare: ţara nu e de vânzare!”, “Demisia!”, “Salvaţi Roşia Montană”, “Afară, afară cu Chevronu din tară!”, “Go home, Chevron!”, “CHEVR-OFF”, “Opriţi crima ecologică Chevron”, “Dacă vine aici Chevron/ şi se-apucă să foreze/ le vom da dureri ȋn somn/ cum a fost pe metereze”, “Nu gazelor de şist/ vrem viaţă, nu moarte”, “Să plece americanii şi să vină Dumnezeu!”.

Expertul geolog Gabriel Milan Sava (GISCB) a declarat ȋn cadrul mitingului că: nu exploatarea în sine a gazelor din şist este problema noastră ci metoda prin care această exploatare se doreşte a fi făcută. Metoda fracturării hidraulice utilizează un volum foarte mare de apă, circa 60000 de m3 la o sondă. Multiplicaţi această cifră cu numărul impresionant de sonde care vor fi puse în condiţiile descoperirii gazelor de şist şi vă daţi seama ce cantitate uriaşă de apă va fi folosită. Apa reprezintă cel mai important element al vieţii, dacă ea dispare existenţa vieţii este pusă sub semnul întrebării. Am observat în ultima perioadă cinismul unor oameni de ştiinţă, preluat cu mare bucurie şi repeziciune de unii oameni politici care, referindu-se la faza actuală de EXPLORARE, spun că este inofensivă. Sfătuiesc pe toţi acei care susţin această stupidă afirmaţie să citească manuale de geologie de specialitate, să informeze corect oamenii şi nu să îi dezinformeze aşa cum doresc ei. Marele nostru domnitor Ştefan cel Mare otrăvea apa şi pământul pentru a scăpa de invadatori…acum …CULMEA CINISMULUI: unii aşa ziși români îi ajută pe străini să ne otrăvească apa şi pământul pentru a scăpa de NOI!

Acest protest face parte dintr-un lung şir de acţiuni ȋmpotriva exploatării şi explorării gazelor de şist şi se doreşte atragerea atenţiei publicului larg, a mass-media şi a factorilor politici asupra faptului că USL a ajuns la guvernare pe baza unui program electoral prin care se angaja că va vota o lege de interzicere a fracturării hidraulice ȋn Romȃnia, precum şi stoparea proiectului RMGC.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata