Breaking news

Kovesi îi cere cere Ministrului Justiției să modifice controlul judiciar, prin ordonanță de urgență

loading...
0 4

Kovesi îi scrie Ministrului Robert Cazanciuc, ca să-i ceară să modifice prin ordonanță de urgență, articolul din codul penal, privind controlul judiciar, declarat joi, neconstituțional de către Curtea Constituțională.

kovesi - robert cazanciucKovesi se comportă ca și cum ar fi încă Procuror General, deși este doar șef la DNA. Laura Codruța Kovesi solicită intervenția de urgență a Ministrului Justiției pentru a modifica prin ordonanță de urgență articolul din codul penal care reglementează controlul judiciar, întrucât pe 4 decembrie, CCR, l-a declarat neconstituțional.

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kövesi a transmis o scrisoare ministrului Justiției în care susține necesitatea unei intervenții legislative urgente care să modifice dispozițiile din Codul de procedură penală referitoare la controlul judiciar și controlul judiciar pe cauțiune și să reglementeze durata pentru care pot fi dispuse aceste măsuri, procedura și durata maximă pentru care pot fi prelungite. În opinia Direcției Naționale Anticorupție, controlul judiciar ar trebui să fie dispus pentru o perioadă de 60 de zile și prelungit succesiv pentru aceeași perioadă, iar durata totală a măsurii preventive să nu depășească doi ani”, se arată în comunicatul de presă al DNA.

Demersul are loc ca urmare a faptului că, la data de 4 decembrie 2014, Curtea Constituțională a României a constatat neconstituționalitatea dispozițiilor art. 211 – 217 din Codul de procedură penală care reglementează măsurile preventive ale controlului judiciar și controlului judiciar pe cauțiune, întrucât nu prevăd durata pentru care pot fi dispuse aceste măsuri.

 În scrisoarea transmisă ministrului Justiției, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție notează că adoptarea recentei decizii poate da naștere unor vulnerabilități în cauzele penale aflate în curs și în care s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar: Astfel, există riscul ca inculpați a căror libertate de mișcare a fost restrânsă de către judecătorul de drepturi și libertăți să părăsească teritoriul țării, îngreunând astfel desfășurarea procesului penal. Având în vedere că pe rolul Direcției Naționale Anticorupție există mai multe asemenea cauze care privesc persoane publice suspectate de săvârșirea unor infracțiuni grave și care beneficiază de resurse materiale semnificative, materializarea acestui risc poate crea în rândul publicului impresia că inacțiunea autorităților a facilitat acestor persoane sustragerea de la răspunderea penală. 

După care, Kovesi își permite să dea și indicații Ministrului Justiției, cu privire la procedura prin care să modifice codul penal, adică prin ordonanță de urgență care să fie dată înainte ca CCR să publice în Monitorul Oficial, decizia privind neconstituționalitatea controlului judiciar.

”Având în vedere că prin acest act normativ se urmărește reglementarea unei măsuri preventive deja existente, în scopul de a proteja drepturile fundamentale ale persoanelor, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție apreciază că modificările ar trebui adoptate printr-o ordonanță de urgență care să intre în vigoare anterior publicării deciziei Curții Constituționale în Monitorul Oficial”, spune Kovesi în scrisoarea adresată Ministrului Justiției.

În mod normal și firesc, o astfel de solicitare ar fi trebuit să vină din partea Procurorului General, Tiberiu Nițu, nu din partea subalternei lui, Laura Codruța Kovesi.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata