Breaking news

Kovesi a primit aviz favorabil de la CSM pentru un nou mandat în fruntea DNA

loading...

Vot în unanimitate în CSM, la fel ca la Marea Adunare Comunistă, pentru avizarea lui Kovesi în funcția de procuror șef la DNA pentru încă un mandat de trei ani.

kovesi - dna - parlamentSecţia de procurori a Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz favorabil propunerii venite de la Ministrul Raluca Prună, pentru șefia DNA.

„În şedinţa de astăzi, 28 martie 2016, după parcurgerea activităților prevăzute în procedura de avizare, analizarea proiectului de management şi susţinerea interviului, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat, cu unanimitate de voturi, propunerea ministrului justiției de reînvestire în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a doamnei Laura Codruța Kovesi, procuror şef al DNA. Propunerea pentru reînvestirea în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a doamnei procuror Laura Codruța Kovesi a fost înaintată Consiliului Superior al Magistraturii de către ministrul justiţiei în data de 29 februarie 2016. Hotărârea de avizare a Secţiei pentru procurori va fi transmisă Ministerului Justiţiei în cursul zilei de astăzi, 28 martie 2016. Potrivit art. 54 alin. 1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată”, se arată în comunicatul CSM, remis exclusivNEWS.ro.

“Sunt foarte mulţumită de rezultat. Avem toate premisele să credem că DNA va continua munca începută acum câţiva ani”, a declarat ministrul Justiţiei Raluca Prună, după avizarea Laurei Codruţa Kovesi de către CSM.

Laura Codruţa Kovesi, audiată la sediul CSM, a declarat că “stabilitatea instituţională a DNA este foarte importantă şi este importantă şi menţinerea cadrului legislativ”.

“Toate aceste rezultate nu ar fi fost posibile fără contribuţia importantă a echipei manageriale şi mi-aş dori ca proiectele managerile să fie implementate cu aceeaşi echipă managerială”, a mai spus Kovesi.

Kovesi a spus că cererile de apărare a reputaţiei chiar dacă “nu au ca finalitate sancţiun reprezintă un instument important pentru sistemul judiciar şi trebuie menţinut şi folosit. Există şi CNA, care are cam acelaşi rol, dar pentru magistraţi este mai important instrumenul legislativ pe care CSM îl are. Atunci când se stabileşte că afirmaţiile au fost denigratoare şi CSM dă o hotărâre, aceasta ar trebui să fie obligatorie ca şi dreptul la replică, să fie publicată în ziarul sau la postul de televiziune unde s-au făcut afirmaţiile iar în momentul în care hotărârea CSM este adoptată, ar trebui să fie obligatorie.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, după interviul pe care l-a susţinut la CSM, că o modificare legislativă ar ajuta procurorii să aplice “instituţia acordului de recunoaştere a vinovăţiei”.

Cererea de reînvestire a Laurei Codruţa Kovesi va fi trimisă Preşedintelui României Klaus Iohannis, care va decide dacă o va numi pe aceasta în funcţa de procuror şef al DNA, pentru al doilea mandat.

 

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata