Breaking news

Jurnaliștii Radio România, Paul Grigoriu și Valeriu Ștefan, au încetat din viață

loading...

Paul Grigoriu și Valeriu Ștefan, doi jurnaliști de excepție de la Radio România, au încetat din viață.

Paul Grigoriu - valeriu stefanPaul Grigoriu s-a stins din viață la puțin timp după ce a împlinit 70 de ani. Spunea adesea că Radioul înseamnă totul pentru el și, într-adevăr, mai bine de patru decenii viața lui a fost Radioul. Prin întreaga sa cariera profesională a contribuit la consolidarea prestigiului radioului public în conștiința națională.

Și-a început cariera în 1969 în redacţia emisiunilor pentru străinătate (REPS), secţia franceză. După 1989, de numele lui s-au legat indisolubil emisiuni care l-au impus în jurnalismul românesc: emisiunile estivale de la Radio Vacanța, Noapte albastră, Matinalul, Sfertul academic. Vocea inconfundabilă, bonomia bine temperată, educația marcată profund de repere solide, spiritul de echipă, încrederea în oameni și în prietenie – sunt coordonatele unui caracter puternic care a definit deopotrivă omul și profesionistul Paul Grigoriu.

Jurnalist desăvârșit, scriitor cu har, creator de școală și personalități radiofonice, Paul Grigoriu a știut să păstreze, în vâltoarea anilor post decembriști, un echilibru editorial care i-a adus nu doar recunoaștere profesională dar și dragostea milioanelor de ascultători. La toate acestea s-a adăugat o modestie exemplară.

A primit din partea Preşedinţiei României două importante distincţii: Ordinul Meritul Cultural şi Ordinul Serviciului Credincios. A primit aprecierile criticilor și cititorilor săi. A fost iubit de ascultătorii săi. A fost prețuit de prietenii săi. Nimic nu a schimbat nici felul său de a fi, nici modul în care se raporta la cei din jurul său. A rămas întotdeauna, indiferent de situațiile în care l-a purtat viața, un mare om.

În arhiva radioului, vocea sa va rămâne pentru totdeauna un reper de acuratețe, de rostire radiofonică. Iar emisiunile păstrate în arhivă și în sufletele noastre vor rămâne modele de jurnalism pentru toți aceia care vor face această meserie.

”Am aflat cu tristeţe că Paul Grigoriu s-a retras. O mai făcuse o dată, la vârsta pensionării, conştient fiind că, de fapt, nu pleca nicăieri. Rămăsese peste tot. În sufletele colegilor lui şi în conştiinţa oamenilor de acasă. L-am cunoscut târziu, atunci când a acceptat să îşi lanseze la Radio cartea pe care a scris-o în pacea de la Buciumeni. Emoţia şi aplauzele care au curs atunci când foaierul Sălii Radio i-a auzit vocea m-au făcut să înţeleg că, deşi nu plecase prea departe, în Radio lipsea. Lipsea rigoarea lui, pasiunea lui, viziunea, umorul, scrisul său inteligent, măsura lui Paul Grigoriu… Acum s-a retras încă o data, făcându-ne să ne oprim puţin din tot ce facem şi să ne gândim. La el şi la familia lui de acasă şi de la Radio. Ne va lipsi tuturor. Dumnezeu să-l odihnească”, a declara Ovidiu Miculescu, Preşedinte  Director  General al Radio România.

Ca și când o despărțire nu era îndeajuns de dureroasă, a plecat de la Radio România Iași și Valeriu Ștefan, profesionist de excepţie al radioului public, realizator de emisiuni și cantautor.

Figură emblematică a mass-media din Moldova şi a postului Radio România Iași, Valeriu Ştefan a fost permanent în contact cu ascultătorii săi încă din anii `90. Împreună cu echipa radioului a poposit deseori în mijlocul locuitorilor din Moldova, vorbindu-le oamenilor despre istoricul, tradiţiile şi obiceiurile locurilor.

De-a lungul carierei sale profesionale a ştiut, cu experienţă, abilitate şi profesionalism, să adune în jurul său şi să îndrume numeroși tineri, pe care i-a regăsit ulterior în multe alte instituţii media din țară. Cu mult talent și cu o voce remarcabilă, Valeriu Ștefan va rămane în memoria tuturor ca un autentic jurnalist, creator de radio, învățător, cantautor.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata