Breaking news

Judecătorul Stan Mustață, arestat preventiv pentru luare de mită

loading...

Judecătorul Stan Mustață și grefiera Mariana Curea au primit mandat de arest preventiv pentru 29 de zile din partea Curții de Apel București, pentru luare de mită și trafic de influență.

judecator stan mustataJudecătorul Stan Mustață a fost arestat preventiv miercuri dimineață, după ce colegii săi de la Curtea de Apel București au aprobat solicitarea procurorilor DNA de a încuviința arestarea.

Alături de judecător, în același dosar de trafic de influență a fost arestată și grefiera Mariana Curea.

Procurorii DNA îl acuză pe judecătorul Stan Mustață că a cerut bani, în mai multe rânduri, de la persoane condamnate sau inculpate pentru a da soluții favorabile acestora, printre care și de la Mihai Stoica, pentru a-i anula acestuia condamnarea primită în dosarul transferurilor din fotbal.

Stan Mustață este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat; folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații care nu sunt destinate publicității și permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații; șase infracțiuni de luare de mită și o infracțiune de trafic de influență.

În același dosar au fost puse sub acuzare alte trei persoane, care, potrivit procurorilor, intermediau mita: Mariana Curea, grefier la Curtea de Apel București, Ion Boraciu și Florian Alexandru.

În cauză, există date și probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, în cursul anului 2013, Mustață Stan, Boraciu Ion și Alexandru Florian au constituit un grup infracțional organizat, gruparea fiind sprijinită de Curea Mariana, în scopul săvârșirii unor infracțiuni de corupție judiciară, urmărind obținerea de beneficii materiale. În acest context, în perioada octombrie 2013 — aprilie 2014, membrii grupului au accesat informații cu caracter confidențial din dosarele penale aflate pe rolul Curții de Apel București, în vederea identificării și contactării mituitorilor și cumpărătorilor de influență, în scopul pretinderii de la aceștia a unor foloase materiale, în schimbul obținerii unor hotărâri judecătorești favorabile“, susține DNA într-un comunicat de presă.

DNA spune că Stan Mustață, judecător la Secția a II-a penală, aflat în compunerea completelor de judecată învestite cu soluționarea unor dosare penale, a pretins, în mai multe rânduri, de la diferite persoane condamnate sau inculpate în respectivele dosare sume de bani care nu au fost particularizate sub aspectul cuantumului.

Astfel, la data de 7 aprilie 2014, prin intermediul lui Ion Boraciu, magistratul a pretins bani în vederea pronunțării unei soluții favorabile unei persoane condamnate, în sensul admiterii contestației în anulare împotriva deciziei penale nr. 222/A/2014, pronunțată la 4 martie 2014 de Curtea de Apel București.

Decizia penală nr. 222/A/2014 a fost dată în dosarul transferurilor din fotbal, iar surse judiciare au declarat pentru AGERPRES că persoana condamnată este Mihai Stoica.

De asemenea, judecătorul Stan Mustață a cerut bani și în alte dosare: la data de 11 aprilie 2014, prin intermediul lui Ion Boraciu și Florian Alexandru, în vederea pronunțării unei soluții de punere în libertate a unui inculpat, prin admiterea contestației formulate de acesta împotriva încheierii pronunțate de Tribunalul București la 26 martie 2014 (respingerea cererii de înlocuire a arestării preventive cu măsura preventivă a controlului judiciar).

În zilele de 15 și 16 aprilie 2014, prin intermediul lui Ion Boraciu și Florian Alexandru, în vederea pronunțării unei soluții favorabile unui condamnat, cu prilejul judecării contestației formulate împotriva sentinței penale nr. 145 pronunțate la 28 februarie 2014 de Tribunalul Ilfov.

În data de 16 aprilie 2014, prin intermediul lui Ion Boraciu și Florian Alexandru, în vederea pronunțării unei soluții favorabile unei persoane condamnate; la data de 16 aprilie 2014, prin intermediul lui Ion Boraciu și Florian Alexandru, în vederea pronunțării unei soluții favorabile unui inculpat, cu prilejul judecării apelului declarat împotriva sentinței penale nr. 194 pronunțate la 19 decembrie 2013 de Tribunalul Ilfov, Secția penală.

Aceeași situație a fost remarcată de procurori și la data de 16 aprilie 2014, când a pretins bani prin intermediul suspecților Ion Boraciu și Florian Alexandru, în vederea pronunțării unei soluții favorabile unor persoane care s-au constituit parte civilă (majorarea despăgubirilor civile), cu prilejul judecării apelului declarat împotriva sentinței penale nr. 29 pronunțate la 5 martie 2014 de Judecătoria Roșiorii de Vede.

Anchetatorii mai arată că în cursul lunii aprilie 2014 Stan Mustață a pretins de la o persoană, cu complicitatea grefierei Mariana Curea și prin intermediul lui Ion Boraciu, suma de 30.000 euro, lăsând să se creadă că are influență asupra judecătorilor învestiți în compunerea unui alt complet al Curții de Apel București, Secția a II-a penală, pentru a-i determina să pronunțe o soluție favorabilă unui inculpat.

Decizia de azi a Curții de Apel București nu este însă una definitivă. Ea poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata