Breaking news

Judecătoria Alexandria a anulat amenda abuzivă aplicată de polițistul Aciu Alin Ionuț jurnalistului Paul Nanian

loading...

S-a făcut dreptate. Judecătoria Alexandria a anulat vineri, 3 iulie 2015, amenda aplicată corespondentului exclusivNEWS.ro la Alexandria, Paul Nanian, în luna decembrie 2014, pe motiv că ar fi traversat neregulamentar strada. Amenda a fost aplicată în mod abuziv de agentul de poliție Aciu Alin Ionuț.

paul nanian - aciu alin ionutexclusivNEWS.ro a avut dreptate. Amenda aplicată jurnalistului Paul Nanian, în 4 decembrie 2014, de către agentul de poliție Aciu Alin Ionuț, a fost una ilegală.

La șase luni de la aplicarea sancțiunii, fără respectarea procedurilor legale, Judecătoria Alexandria a admis contestația jurnalistului Paul Nanian, dispunând anularea amenzii.

„Admite plângerea contravențională. Modifică procesul verbal atacat în sensul că înlocuiește sancțiunea amenzii contravenționale cu avertisment și atrage atenția petentului ca pe viitor să respecte dispozițiile legale în materie. Menține restul dispozițiilor din procesul verbal atacat. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare, ce se va depune la Judecătoria Alexandria”, se arată în minuta judecătorului de la Judecătoria Alexandria.

În plus, martorul din procesul verbal a declarat în fața judecătorului că polițistul Aciu Alin Ionuț l-a oprit pe 4 decembrie, în jurul orei 22.00, pe strada Dunării din Alexandria și l-a pus să semneze procesul verbal. Deci martorul a recunoscut că nu a fost de față când Paul Nanian a traversat strada și că a fost forțat de polițist să semneze procesul verbal în calitate de martor, la trei ore după presupusa faptă.

Jurnalistul Paul Nanian a fost amendat de poliția de la ordine publică, pe motiv că în data de 4 decembrie, la ora 18.48 a traversat neregulamentar strada București din Alexandria. Numai că agentul de poliție care a completat procesul verbal de amendă, nu l-a legitimat și nici nu a completat actele de față cu acesta, doar l-a avertizat verbal să nu mai traverseze strada prin loc nepermis, întrucât data viitoare îl va amenda.

Paul Nanian, corespondent exclusivNEWS.ro la Alexandria, a declarat că pe data de 4 decembrie, în jurul orei 19,10, și nu 18,45, așa cum este trecut pe procesul verbal de amendă, a fost claxonat de o mașină de poliție staționată pe marginea străzii București din Alexandria. S-a apropiat de mașina poliției, i-a salutat pe cei doi agenți, cu care se cunoștea din vedere, întrucât participase la mai multe acțiuni ale Poliției din Alexandria, în calitate de jurnalist-fotoreporter.

Paul Nanian a avut un scurt dialog cu cei doi polițiști care l-au avertizat verbal, pe un ton amical, să nu mai traverseze strada prin loc nepermis că o să fie amendat. Bărbatul a spus , ”Am înțeles, să trăiți”, și a plecat.

Pe 29 decembrie 2014, adică la 16 zile de la discuția avută cu cei doi polițiști, s-a trezit la ora 20,30, la ușă, cu un jandarm și un agent de poliție care-i înmânează un proces verbal de contravenție pe motiv că a traversat neregulamentar strada.

Deci, avertismentul verbal, dat de polițist, s-a transformat între timp în amendă pentru trecerea neregulamentară a străzii. Numai că procedura de emitere a procesului de amendă, nu este tocmai legală.

Agentul de poliție putea să aplice amenda în cazul pietonului Paul Nanian, care a fost surprins trecând neregulamentar strada, doar după ce era legitimat în prealabil și i se aducea la cunoștință pe loc, de sancțiunea aplicată.Lucru care însă nu s-a întâmplat. Paul Nanian recunoaște că a traversat neregulamentar strada și că a purtat discuția amicală cu polițiștii, dar precizează faptul că nu i s-a cerut nicio clipă să se legitimeze și că i s-a dat un avertisment verbal și nici vorbă de amendă.

Deși nu a respectat procedura standard de legitimare, polițistul a completat ulterior, procesul verbal de amendă, cel mai probabil la secție, întrucât îi știa numele pietonului. A pus apoi un martor, care nu era de față la dialogul dintre Paul Nanian și polițiști, și a emis amenda pentru traversare neregulamentară a străzii.

La capitolul alte menținui, agentul constatator, Aciu Alin Ionuț scrie că ”NU ESTE DE FAȚĂ”!!! Adică recunoaște că procesul verbal de amendă a fost completat fără ca Paul Nanian să fi fost de față. Acum apar întrebările normale, logice și firești. De ce nu era de față? Unde a fost completat procesul verbal de amendă? De ce nu l-a legitimat pe pieton? De ce nu i-a adus la cunoștință pe loc, faptul că este amendat cu suma de 180 de lei pentru că a traversat neregulamentar strada?

Am solicitat în scris atât IPJ Teleorman cât și IGPR, lămuriri despre procedurile standard privind aplicarea unei amenzi pentru un pieton care a fost surprins de un agent de poliție, că a traversat neregulamentar strada. Până la ora publicării acestei știri, încă nu am primit răspunsul Poliției Române.

Dacă priviți cu atenție semnătura agentului constatator și cea a martorului, se poate vedea cu ușurință că este scrisul aceleiași persoane.

Pe 9 ianuarie 2015, la solicitarea exclusivNEWS.ro, Inspectoratul de Poliției al Județului Teleorman, Serviciul Rutier, a precizat că este perfect LEGAL ca un polițist să sancționeze un pieton care a traversat neregulamentar strada, dar fără ca acesta să fie legitimat și fără ca procesul verbal de amendă să fie completat în prezența lui.

Aciu Alin Ionuț, polițistul care aplică amenzi pe ochi frumoși, nu se află la prima abatere de acest fel. În februarie 2015, Aciu Alin Ionuț și Ciucu Ștefan, l-au snopit în bătaie pe taximetristul Valter Bartolomeu. În loc de sancțiune, Aciu Alin Ionuț a fost avansat câteva zile mai târziu de la Poliția Municipală la Poliția Rutieră.

În mod logic și normal, după o astfel de decizie a instanței, polițistul Aciu Alin Ionuț ar trebui să fie cercetat disciplinar de către IPJ Teleorman, sau chiar să fie dat afară, ținând cont antecedentele pe care le are și faptul că nu este prima dată când aplică amenzi în mod abuziv.

proces-verbal-amenda-pieton-politia-alexandria

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata