Breaking news

Judecătoarea care a eliberat 3 din cei 7 violatori și-a dat demisia la o săptămână de la sentință

loading...

Georgina Moldovan, Președinta Judecătoriei Vaslui, cea care pe 2 aprilie 2015 a decis să-i elibereze din arestul preventiv pe trei din cei șapte violatori ai tinerei de 18 ani, și-a dat demisia la șapte zile de când a pronunțat sentința.

georgina moldovan - judecatorȘtiind că este pe final de mandat la Judecătoria Vaslui, judecătoarea Georgina Moldovan a zis să facă o faptă bună și să-i pună în arest la domiciliu pe cei trei violatori care și-au recunoscut faptele și au fost de acord să plătească despăgubiri către victimă.

Pe 2 aprilie 2015, judecătoarea Georgina Moldovan i-a eliberat pe cei trei inculpaţi – Boicu Ionuţ Bogdan, Rotaru Alin Dumitru şi Surleac Ioan. După ce aceștia au semnat un acord de recunoaștere și au anunţat că doresc să fie judecaţi prin procedura simplificată.

Pe 7 aprilie 2015, CSM a aprobat numirea Georginei Moldovan în calitate de personal de instruire propriu, cu normă întreagă, la Şcoala Naţională de Grefieri, în cadrul departamentului de formare profesionala continuă, la disciplina Procedură Penală, cât și demisia acesteia din funcţia de preşedinte al Judecătoriei Vaslui.

Fost grefier în cadrul Tribunalului Vaslui în perioada (2006-2007), Georgina Moldovan ocupa funcţia de Preşedinte al Judecătoriei Vaslui din iulie 2013. Moldovan a absolvit Institutul Naţional al Magistraturii în 2009, când a fost numită judecător la Judecătoria Hârlău. După care, a fost delegată la Judecătoria Bârlad, iar din noiembrie 2011 a activat în cadrul Judecătoriei Vaslui.

În mai 2013, Georgina Moldovan a promovat concursul organizat de CSM devenind judecător cu grad de tribunal.

Judecătorul Georgina Moldovan a motivat trimiterea în arest la domiciliu a celor trei violatori, pe motiv că nu mai reprezintă pericol public din moment ce și-au recunoscut faptele și că au fost de acord să plătească despăgubiri către victimă.

„Nu mai subzistă temeiurile care au stat la baza luării măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii Boicu Ionuţ Bogdan, Rotaru Alin Dumitru şi Surleac Ioan, pentru aceşti inculpaţi fiind terminată cercetarea judecătorească. La acest moment procesual, instanţa apreciază că măsura privativă de libertate nu se mai impune, considerând că perioada scursă de la momentul arestării inculpaţilor Boicu Ionuţ Bogdan, Rotaru Alin Dumitru şi Surleac Ioan a fost în măsură să conducă la o diluare a pericolului social concret pe care lăsarea în libetate a acestor inculpaţi ar reprezenta-o pentru ordinea publică. Instanţa nu poate exclude de la analiza pericolului social al lăsării în libertate a inculpaţilor împrejurarea că inculpaţii au recunoscut săvârşirea faptelor“, se arată în motivarea hotărârii pronunţate de Judecătoria Vaslui.

Din cauza deciziei judecătoarei Georgina Moldovan, dar și a faptului că procurorul nu a contestat-o, apărarea celorlalți patru violatori au cerut Tribunalului Vaslui să fie trimiși și ei în arest la domiciliu, lucru care s-a și întâmplat.

Judecătorul Viorel Munteanu de la Tribunalul Vaslui, cu o vechime de doar cinci ani în magistratură, a dispus pe 9 aprilie 2015, trimiterea în arest la domiciliu a celorlalți patru violatori pe motiv că deși nu își recunosc faptele, nu trebuie să îi excludă de la alternativa arestului la domiciliu.

Faptele de care sunt acuzaţi inculpaţii prezintă o gravitate extrem de ridicată, însă aceasta nu poate să constituie prin ea însăşi un temei suficient pentru prelungirea pe o durată nelimitată a detenţiei provizorii, transformând această măsură preventivă într-o pedeapsă anticipată“, arată judecătorul Viorel Munteanu în motivarea hotărârii. În opinia magistratului,  în actualul stadiu procesual al cauzei, în care sunt judecaţi inculpaţii, măsura arestării preventive nu mai întruneşte cerinţa proporţionalităţii acesteia cu gravitatea acuzaţiei aduse acestora. Pentru a ajunge la această concluzie, a avut în vedere „lipsa antecedentelor penale ale celor patru inculpaţi, care se află la primul conflict cu legea penală, durata pe acestia au petrecut-o în arest preventiv (circa cinci luni), ce a permis inculpaţilor să conştientizeze care sunt urmările comiterii de fapte antisociale, diminuarea odată cu trecerea timpului a tulburării sociale generate de faptele inculpaţilor“, scrie judecătorul Munteanu în motivarea deciziei de eliberare din arest a celor patru violatori.

Viorel Munteanu şi-a început cariera, după absolvirea Institutului Naţional al Magistraturii, în 2010, ca procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău.

Ulterior, în 2012 a fost numit judecător la Judecătoria Moineşti, respectiv cea din Bacău. Magistratul a promovat la Tribunalul Vaslui, în urma concursului organizat de CSM în 2014.

În luna aprilie, anul curent, a fost numit preşedinte al Secţiei Penale a instanţei, în urma concursului organizat de CSM, iar două luni mai târziu a fost promovat la Curtea de Apel Iaşi, instanţă în cadrul căreia îşi desfăşoară activitatea din 15 iunie.

Burada Silviu (21 ani), Avadanei Silviu (22 ani), Bolboceanu Petrică (23 ani), Burlacu Paul Andrei (28 ani), Surleac Ioan (20 ani), Rotaru Alin Dumitru (18 ani) şi Boicu Ionuţ Bogdan (21 ani) sunt cei șapte violatori care au nenorocit-o timp de patru ore pe tânăra din Vaslui.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata