Breaking news

Iustin Capră, inventatorul rucsacului zburător brevetat de americani, a murit la vârsta de 81 de ani

loading...
0 1

Iustin Capră, celebrul inventator al rucsacului zburător brevetat de americani şi folosit de cosmonauţi la deplasările intercapsulare, dar și de actori și artiști americani în filme și spectacole, a murit, luni seară, la vârsta de 81 de ani, la Spitalul de Urgenţă din Ploieşti.

iustin capraIustin Capră unul din marii inventatori ai României a plecat dintre noi. Iustin Capră a decedat luni seară, în jurul orei 19.00,la Spitalul Județean de Urgență din Ploiești unde fusese internat duminică seară.

Născut pe 22 februarie 1933, în localitatea Măgureni, județul Prahova, Iustin Capră a fost un inventator, profesor și inginer român cunoscut pentru numeroasele sale invenții: rucsacul zburător, triciclul electric Oblio și Troty, cea mai mică mașină din lume – Soleta (cu un consum de 0.5l/100km), primul rachetonaut, automobilul cu motor de avion VIRGILIUS.

Justin Capră a colaborat cu alte personalități precum Henri Coandă și Karlo Johann Wilde în domeniul antigravitației, Ion Purica în problema unei lucrări de fizică fundamentală, academicianul Eugen Macovschi în problema viului.

Justin Capră are un portofoliu ce cuprinde 114 invenții, dintre care 72 sunt prototipuri de autoturisme cu consum foarte mic, 7 aparate de zbor și 15 motoare neconvenționale.

Printre distincţiile obţinute se numără premiul “Ifia Eco”, obţinut la Geneva, în 2008) pentru cea mai bună invenţie ecologică, respectiv un Triciclu electric sau hibrid (realizat împreună cu Marian Velcea), Diploma Salonului Internaţional de invenţii de la Geneva, Medalia de Aur la Salonul Internaţional de Inventică Pro Invent 2009-Cluj-Napoca, Premiul Arca 2007 pentru întreaga activitate.

În anul 1956, românul a creat un aparat portativ pentru zbor individual, pentru care inventatorul a fost la acea vreme arestat, fiind bănuit că l-a făcut pentru a fugi din România.

Americanii i-au furat ideea, au brevetat invenția, au îmbunătățit-o și au creat rucsacul utilizat în prezent de cosmonauți dar și de vedete internaționale în show-urile lor.

În anul 2002 americanii au recunoscut oficial că ideea i-a aparţinut inventatorului român.

”De meserie eu sunt român, iar la asta nu voi renunţa niciodată, chiar dacă cei din jur mă privesc ca pe un tataie ţicnit”, scria Iustin Capră în urmă cu o săptămână pe pagina sa de facebook.

Pe data de 22 februarie 2015, Iustin Capră ar fi împlinit vârsta de 82 de ani.

 

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata