Breaking news

IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, a încetat din viață la vârsta de 90 de ani

loading...

Arhiepiscop al Timișoarei și Caransebeșului și Mitropolit al Banatului din februarie 1962, IPS Nicolae Corneanu a încetat din viață duminică noapte la vârsta de 90 de ani.

mitropolitul banatuluiMitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu, a trecut în lumea celor drepți, la două săptămâni după ce a fost externat la dorința sa de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara.

IPS Nicolae Corneanu, cel mai longeviv mitropolit ortodox din lume, urma să împlinească 91 de ani în data de 21 noiembrie. Înaltul Prelat Ortodox avea numeroase probleme de sănătate, fusese internat la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara în data de 14 septembrie, după ce a acuzat o stare de rău, dar a fost externat la dorința sa.

În luna iulie a acestui an, IPS Nicolae Corneanu a fost internat la același spital, în urma unei hipoglicemii făcute pe fondul unei răceli acute. Diagnosticul pus atunci a fost ”decompensare după insuficiență cardiacă”.

Din cauza stării precare de sănătate, ÎPS Nicolae Corneanu şi-a anunţat retragerea din poziţia de Mitropolit al Banatului pe 10 iulie 2014.

Născut la 21 noiembrie 1923 în Caransebeş, într-o familie preoţească, Nicolae Corneanu urmează cursurile şcolii elementare şi pe cele liceale la Caransebeş (1934-1942), apoi se înscrie la Facultatea de Teologie din Bucureşti, unde studiază în perioada 1942-1946.

După absolvirea facultăţii se înscrie la doctorat, iar la 30 iunie 1949 îşi va susţine teza cu titlul: „Viaţa şi petrecerea Sfântului Antonie cel Mare. Începuturile monahismului creştin pe Valea Nilului“, sub coordonarea regretatului profesor Ioan G. Coman.

În anul 1960 va fi hirotonit preot de către patriarhul Teoctist, pe atunci episcop-vicar patriarhal, iar la 15 decembrie acelaşi an Colegiul Electoral Bisericesc îl alege episcop al Aradului, Ienopolei şi Hălmagiului.

Este hirotonit arhiereu în Biserica „Sfântul Spiridon Nou“ din Bucureşti, la data de 15 ianuarie 1961, de către patriarhul Justinian, instalarea în funcţia de episcop al Aradului având loc la 22 ianuarie acelaşi an în Catedrala episcopală din Arad. La 17 februarie 1962, a-celaşi Colegiu Electoral al Patriarhiei Române îl alege în scaunul vacant de Arhiepiscop al Timişoarei şi Caransebeşului şi Mitropolit al Banatului.

A fost, pe rând, profesor de limbă greacă şi franceză, conferenţiar la Institutul Teologic din Sibiu. A conferenţiar, printre altele, la Oxford. Nicolae Corneanu avea la activ peste 20 de scrieri, de la culegeri de predici la studii şi traduceri.

Din 1992 era membru de onoare al Academiei Române. Istoricul Ioan Haţegan l-a numit “simbol al Banatului”, declarând că 23 din cele 28 de biserici ortodoxe din Timişoara sunt ctitorite de către Nicolae Corneanu.

În 2007, CNSAS a dat o rezoluţie prin care susţinea că Nicolae Corneanu a fost colaborator al Securităţii comuniste, înainte de 1989. În 2011, i s-a retras dreptul de semnătură printr-o hotărâre a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Măsura nu a fost pe placul credincioşilor bănăţeni, care şi-au susţinut prin mai multe mitinguri, mitropolitul.

În 2008, Nicolae Corneanu a fost din nou în centrul atenţiei, atunci când s-a împărtăşit într-o biserică greco-catolică, gest care a stârnit nemulţumirea majorităţii credincioşilor ortodocși.

ÎPS Bartolomeu Anania, pe-atunci Mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, Mitropolitul Kiril al Patrierghiei Rusiei, precum şi călugării de pe Sfântul Munte Athos au luat poziţie împotriva sa.

În şedinţa de pe 8-9 iulie 2008 a Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Nicolae Corneanu şi-a recunoscut greşeala şi a fost iertat.

Nicolae Corneanu a fost Mitropolit al Banatului timp de 52 de ani.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata