Breaking news

IPJ Teleorman susține că e perfect legal ca un polițist să amendeze un pieton, fără ca acesta să fie de față

loading...
0 15

Inspectoratul de Poliției al Județului Teleorman, Serviciul Rutier, susține într-un comunicat oficial, remis la solicitarea exclusivNEWS.ro, că este perfect legal ca un polițist să sancționeze un pieton care a traversat neregulamentar strada, dar fără ca acesta să fie legitimat și fără ca procesul verbal de amendă să fie completat în prezența lui.

agent politieexclusivNEWS.ro a solicitat IPJ Teleorman un punct de vedere oficial cu privire la procedura standard pe care trebuie să o aplice un agent de poliție în cazul în care a surprins un pieton care a traversat neregulamentar strada. Solicitarea venea ca urmare a situației produse cu Paul Nanian, corespondent exclusivNEWS.ro la Alexandria, care s-a trezit pe 29 decembrie, cu amendă pentru că a traversat neregulamentar strada pe 4 decembrie. Și asta în condițiile în care polițistul doar îi dăduse un avertisment verbal și nu l-a legitimat. Deci habar nu avea că fusese amendat întrucât nu i s-a adus la cunoștință acest lucru de către polițist, așa cum prevede legea.

În loc să lămurească clar, cu subiect și predicat, pe înțelesul tuturor, cum stă treaba cu amendatul unui pieton, IPJ Teleorman dă un răspuns evaziv, care-l spală de păcate pe agentul de poliție care a comis abuzul cu amenda. Și colac peste pupăză, IPJ Teleorman susține că potrivit art 19, alin 3, din OUG 2/2001, ”În cazul în care contravenientul nu se află de față, refuză sau nu poate să semneze, agentul constatator va face mențiune despre aceste împrejurări, care trebuie să fie confirmate de cel puțin un martor”.

Însă IPJ Teleorman invocă doar articole din ordonanța cu pricina, care aparent ar justifica abuzul comis de agentul constantator. IPJ Teleorman uită să invoce și următoarele articole din OUG 2/2001, care precizează următoarele:

Articolul 16, alin (1), precizează următoarele: Procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde în mod obligatoriu: dată şi locul unde este încheiat; numele, prenumele, calitatea şi instituţia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupaţia şi locul de muncă ale contravenientului; descrierea faptei contravenţionale cu indicarea datei, orei şi locului în care a fost săvârşită, precum şi arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravităţii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se sancţionează contraventia; indicarea societăţii de asigurări, în situaţia în care fapta a avut că urmare producerea unui accident de circulaţie; posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, dacă acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a caii de atac şi organul la care se depune plângerea .

Iar la alin (7), legea prevede că: În momentul încheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat să aducă la cunoştinţă contravenientului dreptul de a face obiecţiuni cu privire la conţinutul actului de constatare. Obiectiunile sunt consemnate distinct în procesul-verbal la rubrica “Alte menţiuni”, sub sancţiunea nulităţii procesului-verbal.

În timp ce Articolul 18, precizează următoarele: Contravenientul este obligat să prezinte agentului constatator, la cerere, actul de identitate ori documentele în baza cărora se fac mențiunile prevăzute la art. 16 alin. (3). În caz de refuz, pentru legitimarea contravenientului agentul constatator poate apela la ofițeri și subofițeri de poliție, jandarmi sau gardieni publici.

Deși am trimis pe e-mail către purtătorul de cuvânt al IPJ Teleorman, și procesul verbal de amendă, în care agentul constatator, Aciu Alin Ionuț scrie la rubrica alte mențiuni:  ”NU ESTE DE FAȚĂ”!!!, în răspunsul oficial nu se face niciun fel de referire la acest aspect. Oare de ce?!

Prin această mențiune din procesul verbal, agentul constatator, Aciu Alin Ionuț se dă singur de gol că a scris efectiv din burtă acel proces verbal și că nu a respectat procedurile legale. Din ce motiv a făcut acest lucru? Rămâne de văzut și aflat. Agentul de poliție trebuie să dea explicații despre acest lucru unui judecător, întrucât Paul Nanian a contestat procesul verbal de contravenție și va depune plângere penală pentru abuz în serviciu pe numele polițistului.

Redactorul șef al exclusivNEWS.ro, Sebastian Popescu precizează faptul că prin acest material de presă nu se urmărește disculparea corespondentului de la Alexandria, pentru ca el să fie scos basma curată și nici să acuze pe cineva. Doar informăm despre o situație de fapt care este de-a dreptul revoltătoare și abuzivă. Oricare dintre cetățenii României ar putea ca mâine să fie în aceeași situație. Adică să primească un avertisment verbal de la un polițist pentru că a traversat neregulamentar strada, după care, fără să fi fost legitimat în prealabil, să primească acasă la 2 săptămâni, o amendă, doar pentru simplul fapt că polițistul știa cum se numește. De unde faci rost de datele unei persoane, dacă nu ai legitimat-o în prealabil? Prin ce procedură legală? Adică ajungem în situația în care polițiștii se duc la birou și se apucă să scrie amenzi pentru pietonii pe care i-au văzut ei într-o zi că au traversat neregulamentar strada. Dar fără să îi fi legitimat în prealabil.

Un agent de poliție a precizat pentru exclusivNEWS.ro care sunt pașii legali și procedurali care trebuiesc aplicați de un agent constatator în cazul în care a surprins un pieton că a traversat neregulamentar strada.

1. Agentul de poliție se duce la pieton și îl oprește la marginea străzii.

2. Agentul de poliție se prezintă pietonului și îi aduce la cunoștință acestuia faptul că a traversat neregulamentar strada

3. Agentul de poliție îi cere pietonului să se legitimeze.

4. Agentul de poliție îi precizează pietonului că va fi sancționat fie cu averitsment fie contravențional cu amendă pentru traversarea neregulamentară a străzii

5. Agentul de poliție completează procesul verbal de amendă în fața pietonului sancționat după care îl invită să semneze procesul verbal.

6. Dacă pietonul refuză să semneze procesul verbal, acesta va primi prin poștă un exemplar al acestuia.

7. Agentul de poliție îl întreabă pe pieton dacă are de făcut mențiuni în procesul verbal

8. Agentul de poliție trebuie să aducă și un martor care să confirme cele scrise în procesul verbal de amendă.

În realitate, agentul constatator, Aciu Alin Ionuț de la Poliția Alexandria nu a respectat toți acești pași procedurali în cazul amenzii aplicate lui Paul Nanian, drept urmare, un judecător trebuie să stabilească dacă contravenția a fost aplicată legal sau nu.

Paul Nanian a declarat exclusivNEWS.ro că pe 4 decembrie, în jurul orei 19,10, și nu 18,45, așa cum este trecut pe procesul verbal de amendă, a fost claxonat de o mașină de poliție staționată pe marginea străzii București din Alexandria. S-a apropiat de mașina poliției, i-a salutat pe cei doi agenți, cu care se cunoștea din vedere, întrucât participase la mai multe acțiuni ale Poliției din Alexandria, în calitate de jurnalist-fotoreporter.

Paul Nanian a avut un scurt dialog cu cei doi polițiști care l-au avertizat verbal, pe un ton amical, să nu mai traverseze strada prin loc nepermis că o să fie amendat. Bărbatul a spus , ”Am înțeles, să trăiți”, și a plecat.

Pe 29 decembrie 2014, adică la 16 zile de la discuția avută cu cei doi polițiști, se trezește la oa 20,30, la ușă, cu un jandarm și un agent de poliție care-i înmânează un proces verbal de contravenție pe motiv că a traversat neregulamentar strada.

Deci, avertismentul verbal, dat de polițist, s-a transformat între timp în amendă pentru trecerea neregulamentară a străzii. Numai că procedura de emitere a procesului de amendă, nu este tocmai legală.

Deci, în traducere liberă, agentul de poliție, putea să aplice amenda în cazul pietonului Paul Nanian, care a fost surprins trecând neregulamentar strada, doar după ce era legitimat în prealabil și i se aducea la cunoștință pe loc, de sancțiunea aplicată.Lucru care însă nu s-a întâmplat. Paul Nanian recunoaște că a traversat neregulamentar strada și că a purtat discuția amicală cu polițiștii, dar precizează faptul că nu i s-a cerut nicio clipă să se legitimeze și că i s-a dat un avertisment verbal și nici vorbă de amendă.

Deși nu a respectat procedura standard de legitimare, polițistul a completat ulterior, procesul verbal de amendă, cel mai probabil la secție, întrucât își știa numele pietonului. A pus apoi un martor, care nu era de față la dialogul dintre Paul Nanian și polițiști, și a emis amenda pentru traversare neregulamentară a străzii.

 

 

raspuns IPJ Teleorman

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata