Breaking news

Ionuț Alexandru Gologan este românul condamnat la moarte în Malaezia pentru trafic de droguri

loading...

Ionuț Alexandru Gologan, în vârstă de 21 de ani, din comuna prahoveană Telega, este românul condamnat la moarte de Înalta Curte de Justiţie din Malaezia pentru trafic de droguri.

ionut alexandru gologanIonuț Alexandru Gologan a fost prins de polițiștii din Malaezia în timp ce transporta 1.494 de grame de metamfetamină. Românul a fost prins pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur, la 26 iunie anul trecut.

Într-o scrisoare adresată omologului malaezian, ministrul român al afacerilor externe, Titus Corlățean, își exprimă îngrijorarea față de cazul cetăţeanului român și face un apel în sensul reanalizării situaţiei acestuia şi evitării pedepsei capitale.

În urma acestei decizii, Ministerul Afacerilor Externe a dispus convocarea la sediul MAE a reprezentantului ambasadei Malaeziei la Bucureşti la nivel de secretar de stat pentru a transmite un apel către autorităţile malaeziene pentru evitarea pedepsei capitale pentru cetăţeanul român, din perspectiva faptului că statele din Uniunea Europeană au renunţat la această sancţiune maximă.

Pentru România şi pentru Uniunea Europeană pedeapsa capitala este inacceptabilă și contravine valorilor umane statuate la nivel internațional. Pedeapsa capitală constituie un afront la demnitatea umană, încalcă drepturile condamnaţilor şi nu este de natură să prevină în vreun fel crimele – acesta este și apelul comun transmis de 42 de miniştri de Externe ai statelor membre ale Consiliului Europei, semnat inclusiv de partea română, în data de 10 octombrie, cu prilejul  Zilei mondiale împotriva pedepsei capitale”, se arată în comunicatul de presă al MAE, remis exclusivNEWS.ro.

Ministerul Afacerilor Externe precizează faptul că nu este totul definitiv întrucât condamnarea la moarte a românului poate fi atacată în instanță.

Ambasada României la Kuala Lumpur cunoaşte foarte bine situaţia cetăţeanului român si este implicată în acordarea de asistenţă consulară încă de la apariţia acestui caz. Totodată, este menţinut contactul permanent cu acesta, cu familia sa şi autorităţile locale. Potrivit informaţiilor furnizate de misiunea diplomatică, hotărârea de condamnare nu este una definitivă, sentinţa urmând a fi supusă căilor de atac prevăzute de legislaţia locală. Aceasta este prima etapă a procesului, urmând a mai avea loc alte două căi de atac”, a informat MAE, la solicitarea MEDIAFAX.

Românul a beneficiat de serviciile unui avocat prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti.

Ilie Gheorghe, primarul comunei prahovene Telega, de unde este românul condamnat la moarte a declarat că acesta: Face parte dintr-o familie dezbinată. Maică-sa e plecată de mai mulţi ani din localitate. El a rămas cu tatăl şi cu bunica, a fost crescut de bunică. Bunica lui a fost funcţionar public în Primăria Telega. A fost crescut bine, era un copil cuminte, bun la învăţătură, dar ştiţi cum este, când pun mâna grupuri din astea certate cu legile, ajungi unde a ajuns el.

Primarul mai spune că tânărul a plecat către Germania la muncă și de acolo a fost racolat de grupuri care se ocupă drogurile şi a fost trimis ca transportator și astfel a ajuns să fie arestat și condamnat în Malaezia.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata