Breaking news

Ion Ficior, șeful lagărului Periprava, acuzat de uciderea prin tortură a 103 deținuți

loading...

Parchetul General a înregistrat miercuri, cererea IICCMER cu privire la șeful lagărului Periprava, Ion Ficior, care ar fi dat ordin pentru torturarea a zeci de deţinuţi.

ion ficiorIon Ficior este acuzat că a impus un regim de exterminare a deţinuţilor care a dus la moartea a cel puţin 103 de persoane, cu vârste cuprinse între 19 şi 71 de ani. Cele mai multe decese, 53 la număr, s-au înregistrat în 1960.

Ficior a condus Penitenciarul de la Periprava în perioada 1960-1963. În prezent, are 85 de ani şi locuieşte în Bucureşti.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc -IICCMER – solicită Parchetului ICCJ începerea urmăririi penale a lui Ion Ficior, fost comandant al Coloniei de muncă Periprava, pentru genocid. Acesta este al doilea caz de torţionar prezentat, după Alexandru Vişinescu.

”Astăzi, 18.09.2013, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a depus la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un denunţ formulat împotriva numitului FICIOR IOSIF IOAN, colonel (r), pentru săvârşirea infracţiunii de genocid, constând în aceea că, în virtutea funcţiilor de comandant şi locţiitor de comandant deţinute în perioada 1958-1963, a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva categoriei deţinuţilor politici aflaţi la Periprava” se arată în comunicatul de presă al Parchetului General.

În conţinutul denunţului se menţionează faptul că regimul de exterminare pus în aplicare de numitul Ficior Iosif Ioan era caracterizat prin lipsa hranei, lipsa medicamentelor și a îngrijirilor medicale, bătăi și alte violențe, lipsa condiţiilor elementare de trai și, nu în ultimul rând, prin numărul impresionant de decese survenite.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc mai precizează în cuprinsul denunţului că a identificat cel puţin 103 cazuri de deces, înregistrate în perioada 1958-1963, în rândul deţinuţilor politici de la Periprava, perioadă în care numitul Ficior Iosif Ioan a exercitat funcţii de conducere a coloniei de muncă.

Ion Ficior a introdus la Colonia de muncă Periprava un regim de detenţie abuziv, represiv, discretionar împotriva deţinuţilor politici, consideraţi atunci o ameninţare la adresa noului regim.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata