Breaking news

Iohannis: „Organizarea alegerilor în Diaspora, o catastrofă”. Deși au votat de trei ori mai mulți români decât în 2009

loading...
0 4

Klaus Iohannis a declarat luni, în cadrul primei sale conferințe de presă susținută în calitate de președinte ales, că organizarea votului în Diaspora a fost o catastrofă. Și asta în condițiile în care în turul doi al prezidențialelor din 2014 au putut să voteze de trei ori mai mulți români decât în turul doi al prezidențialelor din 2009.

iohannis vot diasporaDeși cifrele îl contrazic, Iohannis susține că Ministerul de Externe a organizat în mod execrabil votul în Diaspora, pe motiv că oamenii au stat la cozi și că o parte dintre aceștia nu au mai apucat să voteze până la ora 21.00, când s-au închis urnele de vot.

”Nu vreau să se mai întâmple vreodată ce s-a întâmplat la votul în diaspora. Este inadmisibil. Exprim încă o dată respectul pentru românii din diaspora, care au avut nevoie de multe ore să voteze, care au înţeles importanţa votului lor. Nu pot să accept să existe situaţii unde concetăţeni de-ai mei să fie trataţi cu gaze lacrimogene fiindcă vor să voteze. E foarte îmbucurător că apropae 400.000 de români au votat în Diaspora, e extrem de îngrijorător că au fost mii de români care nu au putut vota. Cei vinovaţi trebuie să răspundă cu funcţia”  a spus Klaus Iohannis.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, 2.344.183 de români se aflau plecaţi din România, pe o perioadă mai mare de un an, la începutul anului 2013. Biroul Electoral Central a decis ca pentru votul din Diaspora să fie tipărite 800.000 de buletine de vot.

Atât în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2014, cât și în cel de-al doilea, numărul românilor care au votat, a fost cel mai mare din anul 1990 de când se organizează alegeri în Diaspora. Și asta în condițiile în care atât în 2009 cât și în 2014 au fost organizate în Diaspora tot 294 de secții de vot.

În primul tur al alegerilor prezidențiale din 2009, la cele 294 de secții de votare din Diaspora au votat 95.068 români, iar în turul doi 147.754 de români au votat. Și în 2009 la cele două tururi de scrutin au fost cozi și nu toți românii care au stat ore bune să voteze, au și apucat să-și exercite dreptul de vot. Numai că în 2009 nimeni nu a mai reclamat acest lucru pe rețelele de socializare, întrucât câștigase cine trebuia, alegerile.

În 2014, în Diaspora au fost organizate tot 294 de secții de vot, numai că numărul românilor care au putut efectiv să voteze a fost infinit mai mare. Astfel, la primul tur, în Diaspora au votat 161.262 de români, iar în turul doi s-a înregistrat un număr record de români care au putut să-și exprime votul: 378.811 de români.

Atât în 2009 cât și în 2014, BEC a decis ca toți românii care votează în Diaspora să completeze în fața membrilor comisiei de votare, o declarație pe proprie răspundere prin care declară că nu au mai votat în altă parte.

Așadar vine întrebarea logică, cum poți să susții că în 2014 alegerile au fost organizate catastrofal în Diaspora, când au putut să voteze de trei ori mai mulți români decât în turul doi din 2009?!

Poate doar dacă nu știi o aritmetică simplă și nu vrei să vezi realitatea. Dacă în 2014, la același număr de secții de vot organizate în Diaspora, votau mai puțin de 148.000, câți au fost în 2009, clar puteai susține acest lucru, că alegerile au fost organizate catastrofal. dar cifrele vorbesc de la sine.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata