Breaking news

Iohannis lucrează în reluare | Vrea doi ani de consultări cu toată lumea pentru reforma în educație

loading...

Președintele României, Klaus Iohannis a anunțat luni seară că vrea doi ani de consultări cu toată lumea pentru reforma în educație. Pentru o nouă lege a educației. Până când se consultă Iohannis cu toți românii, elevii continuă să învețe în condiții demne de lumea a treia.

iohannis radeKlaus Iohannis, nu doar vorbește puțin și greu, se consultă în același sens. Luni seară, Iohannis a susținut o declarație de presă la Palatul Cotroceni, prilejuită de începerea anului școlar.

Deși la bază este profesor, fiind și inspector școlar în județul Sibiu, stimabilul Președinte s-a declarat ȘOCAT că elevii învață în școli care nu au avize sanitare.

„Astăzi este prima zi de şcoală şi vreau să spun tuturor elevilor, cadrelor didactice şi, evident, părinţilor că le doresc un an şcolar cât se poate de bun, cu rezultate frumoase şi cu multe reuşite. Aşa, la început de an, se întâmplă de mulţi ani încoace un lucru ciudat, când ne uităm la ştiri observăm că în fiecare an apar un soi de ştiri care sunt, de fapt, neplăcute. Auzim că şi în acest an şcolar un număr mare de unităţi şcolare nu au condiţii bune pentru a primi elevii. Auzim, în fiecare an, că sunt multe şcoli care nu au autorizaţii de funcţionare, care nu au autorizaţii sanitare. Încercând să aflu cam despre câte unităţi şcolare este vorba, am ajuns la ceva surprinzător: am aflat că 4.000 de clădiri din România, din unităţile şcolare româneşti nu au autorizaţie de funcţionare, în principal nu au autorizaţie sanitară. Asta este una din cinci clădiri. În România sunt aproximativ 20.000 de clădiri unde funcţionează unităţi şcolare şi 4.000 din acestea nu sunt potrivite. Este foarte mult, marea majoritate, peste 80%, nu au această autorizaţie fiindcă fie nu au apă curentă, fie nu sunt racordate la canalizare, fie nu au nici una, nici alta. Este o ruşine naţională”, a spus Iohannis, profund impresionat de dezastrul din educație.

Soluția găsită de Președinte la toate aceste neajunsuri din educație? Consultări cu toată lumea, dar timp de doi ani de zile, adică în ritm de melc.

În acest context, lansez Guvernului o provocare. Cred că este posibil să avem un plan pe trei ani care să ducă la rezolvarea acestei chestiuni. Cred că este posibil ca, până în toamna anului 2018, când vom serba un centenar de Românie modernă, să avem o Românie modernă şi în şcoli. Din acest motiv, trei ani – 2016, 2017 şi 2018 – în aşa fel încât când începe anul şcolar 2018-2019 acest tip de ştiri să nu mai existe şi să intrăm în serbările Centenarului fără această ruşine naţională….Avem foarte multe probleme, în afară de acestea care ţin de logistică. Dacă ne uităm pe datele ultimilor ani care privesc bacalaureatul constatăm un lucru foarte trist: aproximativ jumătate din cei care au frecventat liceul nu au trecut de bac. Când analizăm situaţia manualelor şcolare vedem că în continuare sunt probleme. Când urmărim rezultatele învăţământului, comparativ urban-rural, aici avem o mare problemă: copiii din mediul rural nu au nici măcar aproximativ aceeaşi şansă ca şi copiii din mediul urban. Când urmărim datele de integrare în piaţa muncii, atunci chestiunea devine de-a dreptul tragică. Un număr mare de tineri absolvenţi, pur şi simplu, nu îşi găsesc un loc de muncă. Iată că toate acestea ne duc, cu siguranţă, la ideea nevoii unei reforme, dar reforme s-au tot făcut. Reforme s-au făcut în fiecare an aproape şi problemele au rămas, în mare, aceleaşi…..Astăzi, propun să începem, printr-o largă consultare publică, o nouă reformă în învăţământ. O largă consultare publică înseamnă că îi invit pe toţi cei interesaţi şi implicaţi să participe la această consultare – şi societatea civilă, şi sindicatele, şi asociaţiile profesionale, şi instituţiile centrale şi judeţene care se ocupă de şcoli, evident universităţile. Pe scurt, invit pe toţi cei care au informaţii, care au o gândire despre cum trebuie să arate şcoala românească şi sper ca, prin această largă consultare publică, care cred că va dura cel puţin doi ani, să reuşim împreună să creăm bazele unei adevărate reforme a învăţământului românesc, să creăm bazele unei reforme care aduce învăţământul românesc în secolul XXI, care transformă profund şcoala românească, în aşa fel încât elevul, când termină şcoala, să fie dorit la locul de muncă, să fie performant, să fie foarte bine integrat”, a declarat Președintele României.

Așadar, elevi, învățați liniștiți căci Santa Klaus se consultă doi ani de zile pentru tine.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata