Breaking news

Iohannis, la un pas de a fi demis. Articolul privind incompatibilitatea aleșilor, este constituțional

loading...
0 5

CCR, șah mat la Iohannis. Președintele ales al României, riscă ca în 2015 să fie declarat ca fiind în stare de incompatibilitate și să-și piardă funcția, ca urmare a deciziei judecătorilor Curții Constituționale privind articolul din legea ANI.

iohannis parlamentRomânia ar putea rămâne fără președinte în 2015. Klaus Iohannis are mari șanse să fie declarat incompatibil de către Înalta Curte de Casație și Justiție și astfel să-și piardă mandatul de Președinte al României.

Și asta pentru că marți, CCR a decis că art.87 alin.(1) lit. f) din Legea nr.161/2003, privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, este perfect constituțional.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, a decis cu majoritate de voturi, a respins ca neîntemeiată excepția de neconstituționalitate şi a constatat că dispozițiile art.87 alin.(1) lit. f) din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției sunt constituţionale în raport de criticile formulate. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică instanțelor care au sesizat Curtea Constituțională”, se arată în decizia CCR, remisă exclusivNEWS.ro.

În 24 aprilie 2013, Agenţia Naţională de Integritate a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate, întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor SC Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

În luna septembrie 2013, Iohannis a câştigat procesul cu ANI, după ce Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestaţia acestuia la raportul de evaluare al ANI şi a dispus anularea deciziei. Hotărârea a fost contestată de ANI la instanţa supremă, iar următorul termen în proces va avea loc în 14 ianuarie 2015.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata