Breaking news

Ioan Oltean lua șpaga cu sacul prin intermediul șoferului său

loading...

Deputatul PNL, Ioan Oltean lua șpaga cu sacul, de la afaceriștii pe care-i ajuta cu despăgubiri ilegale de la ANRP, susțin procurorii DNA. Banii erau încasați de deputat prin intermediul șoferului său.

ioan oltean - dnaFostul preot paroh al Bisericii Sfântul Ioan Botezătorul din Chitila, Ion Adrian Alexandrescu, le-a povestit procurorilor că Ioan Oltean ar fi luat şpagă de 600.000 de euro de la afaceristul Mihai Rotaru, în cazul ANRP 4. Și că banii îi lua cu sacul.

“Ioan Oltean a venit o singură dată la biserica cu un autoturism de serviciu. Am văzut că are un şofer şi că în acea ocazie Rotaru Mihai a înmânat o suma de bani lui Oltean Ioan. Din câte îmi aduc aminte aproximativ 600.000 de euro. Rotaru Mihai a intrat în biroul meu iar Rotaru avea asupra lui o borsetă şi un sac menajer negru legat cu un şnur galben şi Rotaru Mihai i-a spus lui Remus Baciu că Oltean Ioan i-a mărit comisionul şi că în loc de 400.000 de euro a cerut 600.000”, este declaraţia preotului în faţă procurorilor DNA.

Miercuri, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil, cu 14 voturi ”pentru”, patru ”împotrivă” şi trei abţineri cererea DNA de arestare preventivă a deputatului PNL Ioan Oltean, urmărit penal pentru trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu.

Deputatul PNL Ioan Oltean a precizat, la finalul audierii din comisia juridică, că este nevinovat şi că a prezentat probe în acest sens, afirmând că nu a fost niciodată în localitatea Chitila sau în biserica în care se presupune că a luat mita şi că nu-l cunoaşte pe denunţător.

“Nu am săvârşit niciuna din faptele de trafic de inflenţă şi complicitate la abuz în serviciu. (…) Sunt complet nevinovat, toate sunt numai minciuni. Nu am fost niciodată în localitatea Chitila şi drept consecinţă nu am fost niciodată la biserica din Chitila. Nu l-am cunoscut niciodată pe denunţător – părintele Alexandrescu, dacă pot să-i spun părintele Alexandrescu – şi nu am luat bani de la Mihai Rotaru”, a spus Oltean, la finalul audierilor.

Adrian Alexandrescu a fost preot la biserica din Chitila, se află acum în închisoare însă pentru fapte de corupţie. Mai exact, în perioada 2010-2011, Alexandrescu a pretins de la doi oameni de afaceri un comision cuprins între 20 şi 30 la sută pentru a-i ajuta să încaseze rapid despăgubiri de la ANRP.

Potrivit DNA, la data de 17.06.2010, suspectul Teodorescu Cătălin Florin, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, împreună cu alţi inculpaţi care au făcut parte din aceeaşi comisie (Dumitrean Nicoleta Crinuţa – Preşedinte, Diacomatu Sergiu Ionuţ, Teodorescu Cătălin Florin, Baciu Remus Virgil, Marko Attila, Constantinovici Rodica și Alexandru Lăcrămioara) prin exercitarea abuzivă a atribuțiilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, a aprobat raportul de evaluare prin care un teren în suprafață de 61.857 mp situat în municipiul Pitești a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire cesionarului Rotaru Mihai, inculpat în cauză. Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat și avantaj patrimonial pentru Rotaru Mihai.

Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011.

Inculpatul Rotaru Mihai, beneficiar al sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumpărase drepturile litigioase de la o altă persoană cu câteva luni înainte de decizia comisiei A.N.R.P., mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani nu reușise să obțină proprietățile revendicate, ceea ce condusese și la inițierea unui proces in instanță.

De asemenea, din probele administrate în cauză a rezultat că deputatul Oltean Ioan, care avea relații cointeresate cu cesionarul Rotaru Mihai și cu președinta A.N.R.P Dumitrean Nicoleta Crinuţa, și-a exercitat influența la aceasta din urmă pentru urgentarea și aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului. În schimb cesionarul Rotaru Mihai i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii.
Cele două cereri de încuviințare a arestării preventive au fost formulate având în vedere că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de Codul de procedură penală.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata