Breaking news

Inspecția Judiciară spune că declarațiile lui Ponta afectează Justiția română

loading...

Inspecția Judiciară a stabilit joi că declaraţiile lui Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Năstase şi celeritatea soluţionării unor sesizări penale afectează independenţa justiţiei.

victor pontaInspecția Judiciară din cadrul CSM continuă să ancheteze politicieni în loc să facă curățenie în sistemul judiciar. Inspecția Judiciară nu vede deloc abuzurile lui Papici, Hăineală, Morar și Koveși, deși oameni nevinovați au ajuns să facă pușcărie. În schimb se ține de rapoarte inutile prin care spune că Ponta ar afecta independența justiției pentru că a spus că Năstase a fost condamnat politic.

Plenul CSM şi-a asumat raportul Inspecţiei Judiciare, considerând că independenţa justiţiei a fost, într-adevăr, afectată de declaraţiile făcute de premierul Victor Ponta.

Inspecţia Judiciară a apreciat declaraţiile premierului ca fiind de natură să afecteze imaginea şi independenţa procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fiind de natură să contribuie la pierderea la pierderea încrederii cetăţenilor în actul de justiţie prin acreditarea ideii că dosarele penale sunt înregistrate  la comanda unor persoane cu putere de decizie din mediul politic sau că soluţionarea unor dosare este tergiversată deşi există probe suficiente pentru finalizarea lor”, se arată în raportul Inspecţiei Judiciare.

Documentul mai arată că prin declaraţiile premierului a fost afectată imaginea întregului sistem judiciar.

Preşedintele Înaltei Curți, Livia Stanciu, băsistă până în măduva oaselor, s-a declarat oripilată de declarațiile lui Ponta.

Este extrem de grav că oameni politici care deţin importante funcţii în stat – şi cu atât mai grav este pentru aceştia – fac afirmaţii de-a dreptul incredibile pentru noi, care nu urmăresc decât, în primul rând, decredibilizarea sistemului judiciar. Faptul că premierul României – şi îmi pare rău că trebuie să spun acest lucru, pentru că nu m-am aşteptat -, sigur, poate în calitatea domniei sale de preşedinte al PSD ar fi putut să facă diverse afirmaţii, dar ca premier al României, să induci ideea că, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, celeritatea soluţionării cauzelor diferă în raport de culoarea politică a inculpaţilor, este extrem de grav. Dumneavoastră cred că aţi sesizat că noi am manifestat întotdeauna decenţă, nu am ieşit după fiecare atac exercitat de către politcieni. Am crezut că, totuşi, se vor restrânge aceste atacuri la adresa justiţiei, dar constat că, în ultima perioadă că, în mod nejustificat, ele se amplifică”, a adăugat Livia Stanciu.

Dacă Ponta ar fi făcut declarații înainte de pronunțarea sentinței definitive în cazul condamnării lui Năstase, era îndreptățită șefa Înaltei Curți să spună aceste lucruri. Dar din moment ce afirmațiile au fost făcute după decizia definitivă și irevocabilă, cum mai afectează Ponta independența Justiției?

Dar când Băsescu se antepronunță și spune cine va fi condamnat și cine nu, atunci în acest caz de ce nu se sesizează Inspecția Judiciară, pentru că este clar o comandă directă a lui Băsescu despre cum să soluționeze judecătorii dosarele adversarilor lui politici.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata