Breaking news

Inspecția Judiciară a CSM verifică modul în care a fost anchetată Maria Cociorvan

loading...

La solicitarea exclusivNEWS.ro, Inspecția Judiciară a CSM va demara verificări în cazul bătrânei de 72 de ani din județul Suceava, Maria Cociorvan, aruncată în stradă de procurorii DNA după ce a fost audiată la București.

maria cociorvan - dna - csmInspecția Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii va demara verificări la DNA cu privire la modul în care s-a derulat audierea Mariei Cociorvan, după ce fusese luată pe sus de acasă și adusă cu mascații la sediul din București.

Vă aducem la cunoștință faptul că solicitarea dumneavoastră, înregistrată la Consiliul Superior al Magistraturii sub nr. 19318/01.09.2014, a fost transmisă Inspecției Judiciare pentru a fi soluționată conform competențelor, instituție de la care veți primi răspuns”, se arată în răspunsul CSM remis exclusivNEWS.ro.

Răspunsul CSM vine după ce exclusivNEWS.ro a solicitat lămuriri cu privire la modul în care s-a derulat ancheta în cazul bătrânei și să se precizeze dacă DNA avea obligația să îi asigure Mariei Cociorvan, transportul de la București în comuna Iaslovăț, județul Suceava, unde aceasta locuiește și de unde fusese luată pe sus de mascați.

Răspunsul CSM vine după ce DNA a spus că bătrâna minte și că se victimizează din dorința de a deveni vedetă tv.

În plus pentru corecta dvs. informare şi pentru că suntem convinşi de dorinţa pe care o aveţi de a vă situa de partea adevărului, vă precizăm că persoana menţionată,  Cociorvan Maria nu a fost „aruncată în stradă”, aşa cum înțelegeți să vă exprimați dvs. motiv pentru care, este recomandabil să îmbinaţi cu prudenţă dorinţa unor persoane de a deveni „vedete TV sau victime” cu o corectă informare a opiniei publice şi să vă situaţi de partea corectei informării a publicului, care vă investeşte cu încredere”, mai precizează DNA în răspunsul dat exclusivNEWS.ro.

Și după ce Parchetul General a precizat că ”în urma verificării materialelor de presă”, a decis să nu se sesizeze din oficiu și că nu va face anchetă la DNA.

În urma verificării materialelor de presă apărute în legătură cu modul de instrumentare de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie al dosarului la care faceţi referire, s-a apreciat că nu se impune sesizarea din oficiu în vederea efectuării de cercetări penale, întrucât dispoziţiile legii procesual penale permit aducerea unei persoane care are calitatea de suspect în baza unui mandat de aducere în vederea audierii la sediul organului judiciar”, se arată în răspunsul oferit de procurorul Ramona Bulcu, exclusivNEWS.ro.

DNA susține că Maria Ciocorvan a mituit judecătorul de la Rădăuți, cu 35 de ouă, un borcan de miere și 1000 de euro.

În solicitare,  faceți referire la o cauză privind judecătorul Bărbuță Bogdan  de la Judecătoria Rădăuți și la declarațiile numitei Cociorvan  Maria, astfel că vă precizăm faptul că aceasta are calitatea de suspect, în cauza menționată, fiind cercetată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de: cumpărare de influenţă în formă continuată (2 acte materiale), prev. de art. 292 alin. 1 C.p.  rap la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplic. art. 35 alin. 1 C.p.. Sub acest aspect, vă precizăm faptul că, potrivit probatoriului administrat în cauza la care faceți referire( care vizează mai multe persoane), a rezultat că, în martie – aprilie 2014, numita Cociorvan Maria i-a înmânat judecătorului Bărbuţă Bogdan – Ilarion – Costică produse alimentare (35 ouă şi miere),  respectiv, suma de 1.000 euro, în schimbul promisiunii că acesta din urmă va interveni pe lângă un judecător din cadrul Judecătoriei Rădăuţi, învestit cu soluţionarea unui dosar, în care fiul suspectei Cociorvan Maria avea calitatea de reclamant, într-un dosar civil având ca  obiect „revendicare imobiliară”, cu termen de judecată 30.04.2014. În acest context, procurorii DNA  – Structura Centrală, care instrumentează acest dosar, au procedat la audierea suspectei în prezența unui apărător din oficiu, din cadrul Baroului București,  audierile având loc la sediul acestei instituţii. Cu acest prilej, suspecta Cociorvan Maria s-a prevalat de dreptul de a nu da nici o declarație”, precizează Departamentul de Presă al DNA, în solicitarea exclusivNEWS.ro.

Cât privește modul în care procurorul de caz s-a comportat față de bătrână, în cadrul audierii de la București, DNA spune că nu va demara nicio anchetă internă și că dacă Maria Ciocorvan are ceva de reproșat să se adreseze CSM: În măsura în care persoana suspectă dorește să formuleze plângere împotriva actelor şi măsurilor procurorilor are la dispoziţie prevederile C. P. P. , iar aspectele ce ar putea pune în discuţie deontologia profesională, în măsura în care afirmaţiile s-ar dovedi reale, sunt în competenţa  Inspecției Judiciare, din cadrul CSM, unde persoana interesată se poate adresa.

După care, Biroul de Presă al DNA spune că bătrâna ar fi mințit cu bună știință în interviul acordat Antena 3: Vă recomandăm să urmăriţi şi poziţiile publice, anterioare declaraţiei suspectei Cociorvan Maria, la care v-ați referit în prezenta solicitare, în care aceasta a prezentat o altă variantă legată de deplasarea sa de la Bucureşti, spre casă, după finalizarea audierilor. De asemenea, vă recomandăm să o întrebaţi  dacă deplasarea nu i-a fost mijlocită  de către procurori, tocmai în considerarea tuturor împrejurărilor menționate.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata