Breaking news

Incredibil. În România poți muta un cuib de barză doar cu aprobare de la ministru

loading...

Incredibil dar adevărat. În România, dacă vrei să muți un cuib de barză ai nevoie de un ordin de ministru care să fie publicat în Monitorul Oficial.

cuib barzaMinistrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu a semnat un ordin de ministru prin care un cuib de barză aflat în localitatea Schitu Goleși, poate fi mutat în alt loc.

Cuibul de barză trebuie mutat pentru că localnicii sunt terorizați de excrementele, crengile și reptilele pe care le consumă berzele și mai apoi, unele din ele ajung și în curtea casei lor.

Pentru a putea muta cuibul, a fost nevoie de aprobare de la ministru pentru că barza este protejată prin lege, fiind specie pe cale de dispariție.

Barza (ciconia ciconia), împreună cu alte 270 specii de păsări, sunt clasificate de Directiva 2009/147/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind conservarea păsărilor sălbatice, ca fiind specii strict protejate. Potrivit acelorași prevederi europene, valabile în toate state membre UE, intervenția umană asupra habitatului acestor specii este strict interzisă.

Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57 din 2007, care transpune în legislația românească prevederile Directivei 2009/147/CE, stipulează foarte clar faptul că este interzisă ”deteriorarea, distrugerea și/sau culegerea intenționată a cuiburilor […] din natură”.

Același act normativ menționează că nerespectarea acestor prevederi ”constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă penală de la 30.000 lei la 60.000 lei”.

În interesul sănătății și securității publice, OUG 57/2007 stabilește posibilitatea emiterii unor derogări de la prevederile sus-menționate. Aceste derogări pot fi stabilite numai ”prin ordin al conducătorului autorității publice centrale pentru protecția mediului și pădurilor, cu avizul Academiei Române”.

„În baza solicitării Primăriei Schitu Golești, a Formularului de solicitare a derogării (conform Ordinul MMAP 203/2009) transmis de o persoană fizică, cu toate anexele aferente, precum și în baza avizului Academiei Române, M.M.A.P a analizat cazul și a dispus conform legii. Menționăm că acest caz nu este unul singular, asfel de derogări fiind emise ori de câte ori integritatea cetățenilor sau bunurile materiale sunt puse în pericol de un exemplar dintr-o specie protejată, așa cum se întâmplă inclusiv în cazul speciilor de urs brun sau lup”, se arată în comunicatul de presă la Ministerului Mediului, remis exclusivNEWS.ro.

Nerespectarea de către un stat membru al UE a prevederilor menționate în legislația națională și europeană care protejază speciile sălbatice, poate atrage inclusiv declanșarea procedurilor de infringement împotriva statului respectiv.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata