Breaking news

Importanța utilizării echipamentului de protecție adecvat

loading...

Fie ca vorbim despre un șantier de construcții aglomerat sau despre un mic atelier în garajul unui meșter pasionat, este imperativ să ne îndreptăm atenția asupra echipamentelor și uneltelor potrivite, care ne vor ușura munca sau ne pot salva viața mai mult decât credem.

echipamente de protectieNe lăsăm convinși prea rapid de ușurința cu care meșterii de la televizor repară singuri obiecte prin casă. Înainte să ne dăm seama, ne avântăm la un proiect de genul schimbatului pardoselei sau repararea porții metalice. Dar suntem oare pregătiți? Cu siguranță ați văzut cel putin o dată în emisiuni la TV un meșter care folosea cu ușurință scule electrice foarte puternice.

Oricât de frumos ar părea să fie totul așa de simplu și de precis ca la televizor, noi știm că de fapt în realitate fiecare pas trebuie calculat algoritmic, și în orice muncă, oricât de banală ni s-ar părea, avem nevoie de echipament de protectie adecvat.

Munca cu fier, plastic sau lemn poate fi migăloasă, iar pasionații de bricolaj știu că e nevoie de multe ore de trudă pentru a ajunge la rezultat. Uneori ne mai pierdem răbdarea și intervine oboseala care diminuează reflexele. Când precizia nu mai este de partea noastră, e suficientă o secundă de neatenție pentru a  ne accidenta grav.

Atunci când vine vorba de muncă, propria noastră casă sau grădină poate fi un mediu la fel de periculos precum un șantier. Meșterii amatori au nevoie de același echipament de protecție ca și meseriașii profesioniști: ochelari și mănuși de protecție, măști de protecție a respirației, cască, salopetă, protecție auditivă.

Înainte de a ne apuca de orice activitate de meșterit, e bine să ne debarasăm de orice accesoriu care va fi mai mult ca sigur inutil în acest context și ne-ar putea îngreuna munca: cercei, inele, brățări – le așezăm la loc sigur până la încheierea activității. Părul lung e recomandabil să fie prins în coadă, în special în contexte în care ar putea fi prins la vreo mașină sau aparat în funcțiune. Îmbrăcămintea e bine să fie strânsă pe corp, potrivită, și să asigure protecție pentru mediul specific în care se desfășoară activitatea, de exemplu îmbrăcăminte antichimică, ignifugă, aluminizată, reflectorizantă.

Există atât de multe produse pe piața de echipamente de protecție încât la început s-ar putea să ne simțim bulversați și să nu știm ce să alegem. Cel mai bine e să apelăm la specialiștii ce lucrează în magazine de echipamente, scule și unelte, care știu exact ce ni se potrivește mai bine în funcție de domeniul de muncă, bugetul și nevoile noastre.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata